Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як занурення у крижану воду впливає на організм людини

19 січня Православні християни відзначають Водохрещу. За традицією люди тричі з головою пірнають у крижану воду. А чи корисно це для людини?

Як повідомляє Інформатор з посиланням на Центр громадського здоров’я МОЗ України, купання в холодній ополонці впливає позитивно на стан здоров’я людини у разі тривалого й систематичного плавання впродовж року, а не разового занурення на Водохреща взимку.

Що ж купання лише раз у рік, то варто пам’ятати, що холодна вода може призвести до безлічі проблем зі здоров’ям, таких як застуда, кашель, пневмонія, подразнення в горлі (оскільки вона є антагоністом температурних умов тіла) і лихоманка.

Нещодавні дослідження показали, що велика частка смертей від занурення в холодну може бути пов’язана з аритміями, спричиненими активацією симпатичної та парасимпатичної нервової системи. У деяких людей, що мають фактори ризику реактивна вегетативна відповідь може спровокувати аритмію та призвести до зупинки серця.

У непідготовлених же людей існують ризики смерті або через реакцію нейрогенного холодового шоку, або через гіпотермію.

Як що ж ви твердо вирішили укріпити своє здоров’я моржуванням, треба дотримуватися наступних правил безпеки:

  • Пам’ятайте, що надмірне перебування на холоді може бути смертельним. Почніть повільно, з дуже коротких періодів занурення та переконайтеся, що ви правильно підготувалися до повторного занурення.
  • Відкрита вода може бути небезпечною. Плавайте лише там, де це безпечно і переконайтеся, що ви можете швидко й легко входити у воду та виходити з неї. Ніколи не плавайте самостійно.
  • Ніяких пірнань. Не пірнайте та не стрибайте, якщо ви не звикли до холодної води. Холодна вода може спричинити задишку та холодовий шок.
  • Знайте свої межі. Зі зниженням температури зменшуйте час перебування у воді. Взимку плавці часто перебувають у воді  лише 1-2 хвилини за раз. Загальне правило полягає в тому, що ви можете проводити у воді 1 хвилину на градус температури води, але додатково також потрібно прислухатися до свого організму.
  • Зігрівайтеся повільно. Не приймайте гарячий душ. Гаряча вода може охолодити серцевину, і це може бути небезпечно. Замість цього подбайте про теплий одяг, добре закутайтеся та випийте гарячого чаю.
  • Вживати алкогольні напої та курити перед купанням категорично протипоказано. Алкоголь розширює периферійні судини, що значно збільшує тепловіддачу. Куріння ж істотно порушує кровообіг, чим збільшує охолодження. Наприклад, викурювання лише 1 сигарети знижує температуру шкіри пальців ніг на 1°С.

Перед тим, як занурюватися у  холодну воду, необхідно проконсультуватися з лікарем.

Раніше Інформатор писав про те, як доглядати за дитиною у разі відсутності води.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору