Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

З 1 лютого деяким внутрішньо переміщеним особам допомога надаватися не буде – кого це торкнеться

Кабмін вніс певні зміни щодо виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам. Згідно з цими змінами з 1 лютого цього року деяким українцям допомога надаватися не буде. Яких категорій ВПО це торкнеться?

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, Кабінет міністрів 30 грудня  вніс зміни до постанови від 6 грудня 2022 р. № 1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією».

Згідно постанови, з 1 лютого 2023 року допомога не надається внутрішньо переміщеним особам, які були обліковані як внутрішньо переміщені особи до 24 лютого 2022 року.  Крім осіб, які отримували щомісячну адресну допомогу ВПО для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. А також осіб, які повторно перемістилися з тимчасово окупованої рф території України і територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих рф, після 24 лютого 2022 року.

Постановою Уряд встановив, що перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затверджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за погодженням з Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій.

Новий перелік передбачає дві градації ведення бойових дій на території: активні та можливі. Окремим розділом у переліку визначаються окуповані території.

У разі включення територіальної громади до переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), допомога ВПО надається з 1 числа місяця, наступного за місяцем, в якому відповідну громаду включено до такого переліку.

Отже, визначено механізм формування єдиного для всіх переліку територій, де ведуться (велися) бойові дії або які тимчасово окуповані російською федерацією. Відтепер єдиним джерелом інформації про такі території є наказ Мінреінтеграції, погоджений Міноборони та сформований на підставі пропозицій обласних військових адміністрацій.

Важливо, що новий перелік буде масштабуватись до рівня окремих населених пунктів, а не громад, як зараз визначає перелік затверджений наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Такий принцип формування переліку дозволить більш ефективно розв’язувати питання відновлення доступу до реєстрів. А також додасть гнучкості при визначенні належності чи неналежності певної території до тимчасово окупованих.

Затверджений перелік застосовуватиметься, зокрема, для проведення приватизації державного майна, спрощеного вступу до закладів освіти, обмеження та відновлення доступу до публічних електронних реєстрів тощо.

Раніше Інформатор писав про те, що робити ВПО, якщо затримують виплати.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

 

Нагору