Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

17 січня – День дитячих винаходів: прикмети та заборони

17 січня, відзначають День дитячих винаходів, День канатної дороги. У церковному календарі відзначають свято на честь преподобного Феоктиста і святого мученика Зосими.

Інформатор розповість традиції та прикмети цього дня.

День дитячих винаходів

Дата обрана на честь дня народження видатного американця Бена Франкліна – засновника Штатів, державного діяча, публіциста, науковця та винахідника. Свій найперший винахід – наручні ласти для плавання – Бенджамін зробив, бувши 12-річним підлітком.

Здавалося, що може поєднувати шрифт Брайля, калькулятор, навушники з хутра, пакет з паперу з прямокутним днищем, водні лижі та прапор Аляски? Всі ці досить відомі зараз речі були винайдені дітьми. Кожен рік близько пів мільйона дітей і підлітків розробляють ігри, будують роботів та іншу техніку, гаджети, модифікують старі та вигадують нові механізми.

День канатної дороги

Засновником проєкту став американець британського походження Ендрю Сміт Голідей, головним інженером – Вільям Еппелшмеймер, а патент на конструкцію оформив Ебнер Даблдей.

Їм знадобилося 2 роки, щоб побудувати вагони, які чіплялись на удосконалені міцні шахтарські канати за допомогою спеціального механізму. Це було схоже на суміш трамвая та фунікулера. Першими у світі пасажирами канатної дороги, яка мала назву Clay Street Hill Railroad, стали мешканці Сан-Франциско. Вони змогли скористатися послугою 1 вересня 1873 року.

Свято на честь преподобного Феоктиста і святого мученика Зосими

Преподобний Зосима вважається покровителем бджолярів, йому моляться сьогодні про гарний врожай меду. Щоб задобрити святого Зосима, на стіл в цей день ставили мед і страви з нього, такі як пряники і медові іриски.

Дівчата на Зосима ворожать на долю і суджених. Добігає кінця період святок, і на землю повертається нечиста сила. Для захисту житла або спального місця від злих духів наші предки розвішували в будинку і над ліжком вінки з будяка.

Цього дня в селах проводили обряд “вигнання чорта”. Для цього обирали високого чоловіка з села, і наряджали його в вивернуту навиворіт хутряну шубу. Інші селяни імітували бійку і “проганяли” чорта з села. У центрі села розпалювали багаття. Вважалося, що така сценка відлякає від житла злих духів.

Що не можна робити

  1. Цей день невдалий для одруження і вінчання.
  2. У цей день заборонено викидати залишки їжі у відро для сміття, але можна віддати їх домашній худобі.
  3. День вважається пожежонебезпечним, тому не можна грати з вогнем і недбало з ним поводитися.
  4. Заборонено залишати дитину без нагляду сьогодні.

Прикмети погоди 

  • Червоне небо ввечері на заході віщує сильний вітер.
  • Якщо на гілках дерев лежить густий шар снігу, то бджоли в цьому році принесуть хороший урожай меду.
  • 17 січня різко потепліло – до теплого лютого і ранньої весни.
  • Туман вранці віщує хороший урожай зерна.
  • Чисте небо і повний місяць в цей день віщують мокру весну.
  • Ясне блакитне небо 17 січня – до затяжних морозів.

Іменини: Ростислав, Артем, Денис, Остап, Олександр та Марк.

Раніше ми розповідали, що рятувальна операція у Дніпрі триває: що відомо на цю годину.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору