Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

11 січня – Міжнародний день «Дякую»: народне свято та чого не можна робити

11 січня, відзначають Міжнародний день «Дякую», День «Дізнайся своє ім’я азбукою Морзе». У церковному календарі день пам’яті Вифлеємських немовлят.

Інформатор розповість чого не можна робити сьогодні.

Міжнародний день «Дякую»

Щороку 11 січня в світі відзначається приємне свято – Міжнародний день «Дякую». Часто в поспіху ми забуваємо сказати це слово, а воно є надзвичайно потрібним. За допомогою «дякую» можна не лише висловити вдячність до всіх, хто робить наше життя кращим та щасливішим, але й продемонструвати свою вихованість та гарні манери. Деякі люди дякують просто через службовий обов’язок, а не за порухом душі. Та всього одне щире «дякую» може змінити дуже багато – взаємини стають теплішими, а світ навкруги – добрішим. Тож коли, як не в цей день, від щирого серця подякувати  рідним, друзям, сусідам та колегам? Адже причин для вдячності насправді дуже багато.

День «Дізнайся своє ім’я азбукою Морзе»

День «Дізнайся своє ім’я на азбуці Морзе» – це особливий день, присвячений вивченню азбуки Морзе, щоб можна було набирати своє ім’я і спілкуватися за допомогою інших повідомлень. Його відзначають у Сполучених Штатах Америки. Немає жодних відомостей про те, як і ким було засновано цей день.

Азбука Морзе – це метод, що використовується в телекомунікаціях для кодування текстових символів у вигляді стандартизованих послідовностей двох різних тривалостей сигналів, які називають крапками та тире, або дит і дах. Азбуку Морзе названо на честь Семюеля Морзе, одного з винахідників телеграфу.

Азбука Морзе названа на честь Семюеля Морзе, який допоміг її винайти. Коли повідомлення передаються азбукою Морзе, крапки – це короткі гудки, клацання або спалахи, а тире – довші. Сьогодні азбука Морзе використовується не так часто, як у XIX і XX століттях.

День пам’яті Вифлеємських немовлят

Коли за часів правління царя Ірода у Вифлеємі народився Ісус Христос, Син Божий, то правитель наказав своїм волхвам знайти немовля. Ті пішли, але почули пораду янгола Божого і більше не повернулися до царства, щоб розповісти Іроду, де бачили Спасителя.

Тоді видав цар нове розпорядження — вбити всіх дітей молодше двох років. Всього того дня загинуло близько 14 тисяч немовлят. А самого Ісуса Христа в той же час Бог захистив в Єгипті. За такі страшні діяння цар Ірод був покараний — уразила його тяжка хвороба, від якої він помер за два дні.

Прикмети:

  • тепла погода — весна прийде рано;
  • заметіль і хуртовина — літо буде холодним;
  • мерехтять на небі зірки — до скорих морозів;
  • сніг падає великими пластівцями — чекайте на потепління.

Що не можна робити

Цього дня краще не гуляти на самоті, особливо, якщо потрібно піти до безлюдного місця. Не варто бажати іншій людині здоров’я, тому що все трапиться навпаки. Краще уникати будь-яких страждань, не розпочинати суперечки і не вступати в конфлікти.

Що можна робити 

Наші предки в Страшний вечір намагалися запалити вогонь, тому що вірили, що полум’я допомагає захистити будинок від нечистої сили. Також берегли особливо дітей, приділяли їм увагу. Наприклад, розповідали казки, цікаві історії. Віряни обов’язково відвідували храм, щоб помолитися за здоров’я малюків.

Дівчата завжди збиралися разом цього дня, щоб поворожити. Існувала думка, що всі ворожіння, які були проведені цього дня, точно здійсняться. Все ще триває період Святок, який у наших предків вважався магічним.

Іменини: Варвара, Веніамін, Анна, Георгій, Євдокія, Єгор, Єфросинія, Іван, Лаврентій, Макар, Маркел, Марк, Наталя, Тадей (Фадей), Теофіл (Феофіл), Феодосій, Юрій.

Раніше ми розповідали, про Мрію, Марс, Луну та Іскандер: які імена давали малюкам України у другому півріччі минулого року.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору