Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

10 січня – День гіркого шоколаду: яке народне свято, День янгола, прикмети погоди

10 січня відзначають День гіркого шоколаду, День своєрідних людей, Всесвітній день метро. У церковному календарі відзначають день пам’яті 20 тисяч мучеників та день пам’яті апостола Никанора.

Інформатор розповість, хто святкує День янгола.

День своєрідних людей

10 січня відзначається День особливих (дивних) людей. Не зважаючи на те, що це поняття є дуже розповсюдженим, мало хто точно знає його сенс. Тому метою ініціаторів свята стало розповсюдження інформації про відмінні риси дивних людей.

Хто такі особливі люди?

Згідно з визначенням, особлива людина не має наміру довести комусь свою думку. Завдяки набуттю гармонії у своєму житті, їй це стає непотрібним. Така людина налаштована на щастя, вона може бачити незвичайне у кожній речі та явищі.

Особливі люди часто виявляють свій внутрішній стан через зовнішні образи. Для цього вони використовують яскраві фарби в одязі або кольорі волосся, наносять на тіло татуювання, одягаються всупереч погодним умовам.

Всесвітній день метро

В цей день у далекому 1863 році в Лондоні було відкрито першу лінію метрополітену довжиною шість кілометрів. Для XIX століття це стало резонансною подією, адже в багатьох країнах головним видом транспорту ще залишався кінний. В наш час метро має ключове значення для міської інфраструктури, а його потужності дозволяють перевозити величезну кількість пасажирів. Метро доступне за будь-яких погодних умов, швидке та безпечне. 10 січня працівники метрополітену приймають вітання та подяку за внесок у розвиток цієї транспортної галузі.

День пам’яті 20 тисяч мучеників

Сталася ця страшна подія на початку IV століття, коли правив імператор Максиміан. Наказував він руйнувати церковні храми, карати кожного, хто вірить у Господа. В місті Никодимії був єпископом тоді святий Кирило. Він намагався поширювати справжню віру, навіть багато хто із сановників таємно сповідували християнство.

В палаці імператора жила жриця Домна, яка була язичницею. Якось прочитала вона Діяння апостолів і її дуже зацікавила віра. Прийшла вона до єпископа Кирила, який її охрестив. Почала після цього Домна допомагати біднякам і нужденним, віддаючи їм своє майно. Коли про це дізналися в палаці, то довго мучили дівчину, але вона прикинулася божевільною і її вигнали на вулицю. Вирушила тоді Домна до монастиря, переодягнулася в чоловіка, жила самотньо в печерах. Довго шукав імператор зі своїми воїнами Домну, осквернивши навіть обитель, де вона жила.

Було Різдво Христове, і в церкві Никодимії зібралося 20 тисяч християн на святкове богослужіння. Послав туди імператор глашатая, який наказав вірянам принести жертву язичницьким богам, а інакше на них чекає смерть. Християни, всі як один, відмовилися, тому всі, крім кількох, загинули.

Дізнався Максиміан, що дехто зміг врятуватися, тому продовжив свої гоніння. Незабаром він усіх стратив. Повернулася тоді до міста Домна і почала оплакувати тих, хто загинув страшною смертю. Дізнався тоді імператор про це і стратив її також.

День пам’яті апостола Никанора

Про життя його відомо небагато. Проте Церква внесла його до переліку семи апостолів, які об’єдналися, щоб почати дияконське служіння після розп’яття Христа. Як зазначено у Святому Писанні, на них зійшов Святий Дух, тому їхня віра стала міцною, наче камінь.

Після вознесіння Спасителя на небо з’явилося чимало прихильників християнства. Однак влада Єрусалима деякий час продовжувала гоніння. Їх переслідували і катували, навіть вбивали. Так за любов до Христа був вбитий і Никанор.

Прикмети погоди

  • снігопад або іній показують — буде хороший урожай хліба;
  • якщо цього дня зіграти весілля — життя буде щасливим і довгим;
  • весь день спить кішка — до потепління;
  • заметіль означає — літо буде дощовим.

Що не можна робити

За народними повір’ями, цього дня намагалися не пришивати ґудзики, тому що інакше старих проблем не можна буде позбутися найближчим часом. Не викидайте залишки їжі зі столу, краще їх віддати тваринам. Церква забороняє лаятися і сваритися.

Що можна робити

Особливо шанували слов’яни цього дня свою родину і рідну оселю. Тому намагалися спільно робити всю домашню роботу. За повір’ями, до всіх м’ясних страв, які цього дня готували, додавали чорну сіль, щоб сім’я була щасливою і дружною.

Дехто намагався загадати цього дня бажання, адже існувала думка, що воно обов’язково збудеться. А щоб прискорити цей процес, потрібно було встромити в землю палицю зі шматком тканини на кінці на найвищий сусідній пагорб.

Іменини:  Дорофей, Ігнатій, Симон Петро.

Раніше ми розповідали, що 10 січня у Кривому Розі запроваджені стабілізаційні графіки відключення світла.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору