Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

4 січня – День поп-музики: які свята відзначають у світі, прикмети погоди

4 січня, відзначають День поп-музики, Всесвітній день азбуки Брайля. У церковному календарі відзначають день на честь великомучениці Анастасії. 

Інформатор розповість прикмети та заборони дня.

День поп-музики

Перші зачатки популярної або поп-музики – будь-якого музичного жанру, що привертає широку аудиторію або субкультуру, – з’явилися наприкінці ХІХ століття завдяки відкриттям Томаса Едісона та Еміля Берлінера.

1877 року Едісон виявив, що звук можна відтворювати за допомогою смужки фольги, обгорнутої навколо обертового металевого циліндра. Фонограф Едісона послужив джерелом ідей і натхнення для грамофона Берлінера, в якому для запису звуку використовували плоскі диски. Плоскі диски були дешевшими і простішими у виробництві, ніж циліндри, які вони замінили, що дало змогу налагодити масове виробництво звукозаписів. Це справило величезний вплив на індустрію популярної музики, дозволивши представникам середнього класу придбати технологію, яка раніше була доступною тільки елітному колу.

Берлінер заснував компанію Berliner Gramophone Company для виробництва своїх дисків, і він заохочував популярних оперних співаків, таких як Енріко Карузо і Дама Неллі Мельба, записувати свою музику за допомогою його системи. Оперні співаки були зірками 19 століття, і їхня музика забезпечувала більшу частину продажів у Сполучених Штатах.

Всесвітній день азбуки Брайля

Луї Брайль (4 січня 1809 – 6 січня 1852) був французьким педагогом і винахідником системи читання і письма для використання людьми з ослабленим зором. У 1824 році, у віці п’ятнадцяти років, він розробив код Брайля на основі французького алфавіту як удосконалення нічного письма. Його система залишається практично незмінною і донині, і відома в усьому світі просто як шрифт Брайля.

Шрифт Брайля займає більше місця, ніж традиційний алфавіт, тому книжки Брайля більші, ніж їхні друковані аналоги.

День великомучениці Анастасії

Вона вважається покровителькою невинно засуджених і вагітних. Їй молилися протягом всієї вагітності і перед пологами. Вважається, що пологи 4 січня проходять легко і успішно. Сьогодні відзначається День ангела Анастасії 2023.

Дівчата 4 січня вишивали спеціальний рушник, який брали на пологи. Над ним читали молитву про здоров’я дитини. Вірили, що така річ зробить пологи успішними і простими, а дитині принесе міцне здоров’я.

Для вдалих пологів вагітні в цей день проводили ритуал – змащували живіт теплим попелом з печі. Потім тричі промовляли: “Як в печі вогонь не горить, так нехай в моєму животі дитина не болить. В ім’я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь”.

Дата 4 січня вважається вдалою для різних ворожінь і ритуалів. Але варто пам’ятати, що церква не схвалює такі дії.

Що не можна робити

  1. Не можна лаяти і бити тварин, інакше можуть бути проблеми зі здоров’ям.
  2. Вагітній сьогодні не можна нервувати і лаятися матом.
  3. Не можна вишивати зеленими і синіми нитками.
  4. На Анастасію не варто проколювати вуха, інакше вони будуть довго гоїтися.
  5. Не можна ходити по будинку босоніж.
  6. День вдалий для рукоділля, але вагітним шити не можна.

Прикмети погоди 

  • Яка погода сьогодні, таким буде і жовтень.
  • Вогонь в печі швидко розгорається і потужно горить – до швидкого похолодання.
  • Багато бурульок на даху – до врожайного літа.
  • Хмари пливуть проти вітру – до снігопаду.
  • Якщо в річках стало менше води, то літо буде посушливим і риба клювати не буд

Іменини: Анастасія, Дмитро, Іраклій, Федір.

Раніше ми розповідали, що “Укрзалізниця” призначила Різдвяний рейс з Кривого Рогу.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору