Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

“Батьком” знаменитого херсонського Кавунчика виявився майстер з Кривого Рогу

Напевно всі, хто хоч раз їздили відпочивати з Дніпропетровської області до курортів Херсонщини та Криму, запам’ятали симпатичний апетитний Кавунчик – символ херсонського степу. Стоїть він на межі Херсонської області біля села Осокорівка. В мирні часи у сезон там завжди торгували кавунами, а зараз фотографуються ті, хто звільнює цю територію та возить гуманітарну допомогу місцевим мешканцям.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на видання “Металург” створили цей символ у 1988 році на замовлення тодішнього колгоспу-мільйонеру «Україна» та за рішенням, ухваленим головою сільської ради села Осокорівка Віктора Волченка. Цей колгосп виділяв значні площі землі саме під баштанні культури. Знамениті херсонські кавуни машинами та баржами розвозили в усі куточки колишнього Радянського Союзу.

Макет Кавуна – залізну кулю – замовили на одному з промислових підприємств Кривого Рогу. А от зробити Кавун з цієї заготівки вже в Осокорівці доручили місцевому майстру Василю Паську. Свого часу він працював зварювальником на доменній печі № 9 доменного цеху № 2 тоді ще «Криворіжсталі».

"Батько" херсонського Кавунчика криворізький майстер Василь Пасько

“Батько” херсонського Кавунчика криворізький майстер Василь Пасько

Висота арт-об’єкта, виконаного у формі розрізаного червоного кавуна, становить понад 2 метри. Таку ж висоту має і його постамент з бетону та залізних палей.

Василь Васильович пишався тим, що був причетний до такого великого підприємства, адже саме тут він навчився працювати з металом. Ці навички дозволили йому згодом втілювати в життя різні цікаві проєкти, найяскравішим серед яких стало виготовлення херсонського Кавуна.

Тільки-но Кавун з’явився поблизу дороги, він одразу ж став знаменитим. Тут зупинялися та робили фото “на пам’ять” майже всі, хто проїжджав поруч.

Майстер Кавуна Василь Пасько, на жаль, відійшов у вічність кілька років тому. А Кавун стоїть і надалі залишатиметься візитівкою Нововоронцовщини, своєрідною емблемою щедрої херсонської землі.

Так виглядає Кавунчик зараз після зустрічі з "руським миром"

Так виглядає Кавунчик зараз після зустрічі з “руським миром”

Зараз Кавунчик, який теж пережив російську окупацію, дещо змарнів. На його боках видно сліди від куль та снарядів.  Але прийде Перемога й монумент відновлять, як відновлять всю Україну. І знову Кавун стане тішити око мандрівників, біля його підніжжя стануть торгувати солодкою, соковитою ягодою місцеві мешканці, а безтурботні туристи – фотографуватися з Кавуном, який став одним з символів незламності, нескореності та сили духа українців.

Раніше Інформатор писав про те, що у Херсоні під час російського обстрілу медпункту та пункту видачі гуманітарної допомоги загинуло двоє цивільних.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору