Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

28 грудня – Міжнародний день кіно: прикмети погоди, День янгола та чого не можна робити

28 грудня, відзначають Міжнародний день кіно. У церковному календарі день пам’яті святителя Стефана і ченця Трифона Печенізького. Останнього вважають захисником моряків і моляться йому про заступництво в морі.

Інформатор розкаже прикмети погоди та хто відзначає сьогодні іменини.

Міжнародний день кіно

Також 28 грудня відзначають річницю першого кіносеансу. 28 грудня 1895 року в Парижі, у Гранд-кафе на бульварі Капуцинів, винахідники кінематографа брати Люм’єри влаштували перший у світі кіносеанс.

Люм’єри представили широкій публіці перший у світі короткометражний фільм «Прибуття потягу на вокзал Ла-Сьота».

Це була перша стрічка в історії кінематографа, за перегляд якої глядачі платили гроші. В той день було продано всього 35 квитків, вартістю один франк. Саме ця дата й стала днем святкування.

День пам’яті святителя Стефана

Походив він із благочестивої родини, яка жила в Кападокії та відрізнялася доброчесністю. В юному віці служив у патріахза Германа, але потім пішов у монастир, а звідти в пустелю. Коли помер Сурозький єпископ, патріарх призначив на його місце саме Стефана. Під час його правління у місті не залишилося жодного язичника. Він вмів переконувати людей переходити в свою віру.

З приходом до влади Лева Ісавра почалися гоніння на християн. Стефан також постраждав у ці роки. Його кинули до в’язниці і довго мучили. Коли Лев Ісавр помер, його син не лише звільнив святителя, але й дозволив тому далі правити. Помер Стефан мирно і тихо у VIII столітті.

Прикмети погоди

  • Гладкий сніг обіцяє поганий урожай в наступному році, горбистий сніг – до хорошого врожаю.
  • Північний вітер дме – до морозів, східний – до потепління, південний – до морозної, але сухої і ясної погоди.
  • Червоне небо під час сутінків обіцяє сильний мороз.
  • Якщо на землі в цей день немає снігу, то в наступному році буде поганий урожай злакових культур.

Що не можна робити

Церква забороняє цього дня сваритися, лаятися, лихословити. Навіть жартома заборонено битися. Також не варто скаржитися на мороз. Краще 28 грудня не йти до лісу і не працювати фізично.

Що можна робити 

Здавна вірили, що міць нечистої сили, яка виходила 27 грудня, вже починала слабшати. Ґанок господині обов’язково посипали попелом чи вугіллям, щоб сніг розтанув. Існувало повір’я, що такий ритуал допоможе знешкодити нечисту силу. Нужденним намагалися роздати теплі речі, а жебракам давали їжу. Молилися святим про зцілення від хвороб.

Іменини: Волимир, Годислав, Eлевтерiй, Павло, Степан, Теофiлiя, Тит, Цезар.

Раніше ми розповідали, як доглядати за дитиною у разі відсутності води.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору