Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День святого Миколая, Міжнародний день допомоги бідним: що відзначають 19 грудня в Україні та світі

19 грудня – це день, який з нетерпінням чекають усі українські дітлахи та навіть дорослі. Саме цього дня до них приходить святий Миколай з дарунками. Але 19 грудня є ще декілька важливих дат, про які цікаво буде дізнатися.

Інформатор розповість про них.

19 грудня відзначають Міжнародний день допомоги бідним. За даними міжнародних експертів, на кінець 20 століття близько чверті населення планети, тобто півтора мільярда людей, тягнуло злиденне існування. А проведені дослідження також показали, що в період з 1999 до 2007 року від злиднів померло понад 300 мільйонів людей. Варто зазначити, що навіть дві світові війни не забрали стільки людських життів.

Під кінець XX століття невтішна статистика змусила людство шукати способи, які допомогли б покращити життя та матеріальний стан. За даними 23% людей в світі знаходяться в скрутному положенні. Для боротьби зі злиднями вкрай важливою є своєчасна допомога. Тому 19 грудня весь світ намагається брати участь в благодійності, щоб статистика змінилася на краще.

Також 19 грудня своє професійне свято відзначають робітники адвокатури України. Адвокат – це захисник, який у кримінальному судочинстві наділений широкими правами. Серед основних прав адвоката – право на побачення з обвинуваченим без обмеження кількості; ознайомлення із матеріалами справи; подання доказу невинності або меншої провини обвинуваченого; оскарження дій слідчого, прокурора чи суду тощо.

Метою встановлення свята є визнання великого суспільного значення цього правозахисного інституту в Україні. Адже те, наскільки ефективна діяльність адвокатури, є чітким показником рівня демократії в державі, а також її політичної та економічної стабільності.

Й наостанок про найважливіше та найулюбленіше дітлахами свято грудня – день святого Миколая.

За традицією цієї ночі діти отримують подарунки під подушку. Тому вони вірять у диво, яке чинить святий Миколай і вчаться у святого бути милосердними. 

19 грудня, в день Миколи, обов’язково ходили до церкви. Там потрібно помолитися перед іконою святого, щоб він допоміг пережити всі негаразди. Зазвичай наші предки в цей день проводили ярмарки та вечорниці. 

Святий Миколай допомагає воїнам, водіям та мандрівникам, допомагає бідним у скруті, вважається покровителем дітей і студентів, моряків, торговців та лучників.

Що не можна робити у цей день

  • 19 грудня все ще триває Різдвяний піст, тому не можна їсти жирну їжу, м’ясо, яйця.
  • В день святого Миколая заборонялося давати в борг.
  • Також не можна було прати, шити, займатися ремонтом.
  • В день святого Миколая не відмовляйте в допомозі тим, хто її попросив, адже святитель був захисником скривджених.
  • Утримайтеся від сварок з друзями, родичами та просто близькими людьми, інакше наступного року у сім’ї будуть погані стосунки.
  • Не можна в день святого Миколая сварити дітей.

Прикмети погоди

  • дивилися, який сьогодні день: якщо з’явився іній, урожай наступного року буде дуже гарним;
  • яка на день святого Миколая взимку погода, таку слід чекати і на літнього Миколу (22 травня);
  • 19 грудня йде сніг – буде гарний урожай пшениці, а якщо дощ – то вродять капуста й огірки;
  • якщо в день святого Миколая ясно і холодно, влітку буде хороший врожай;
  • скільки на Миколу снігу, стільки влітку виросте трави;
  • якщо 19 грудня холодна погода, такою буде вся зима, а якщо тепла, то сильних морозів можна не чекати.

Іменини святкують: Максим, Микола, Дарія.

Про те, що відзначають 18 грудня Інформатор писав раніше.

Альона Свірідова

 

Нагору