Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Що потрібно знати про джерело безперебійного живлення, перш ніж його застосовувати – уникаємо помилок

Відключення електроенергії змушують українців шукати альтернативні способи забезпечити роботу електроприладів хоч на деякий час. Джерело безперебійного живлення, простіше кажучи – запасну батарею для приладів, багато українців вважають гарною альтернативою для павербанків. Насправді першочерговим завданням ДБЖ передусім вважається забезпечення нормального, коректного завершення роботи при неочікуваному відключенні електроенергії.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, перші компактні побутові ДБЖ резервного типу почали випускати одночасно з призначеними для користувачів комп’ютерами. Річ у тім, що для аварійного відключення ПК досить провалу напруги тривалістю 0,4 секунди, а операції читання/запису припиняються вже на 0,2 секунді. Автоматичне перемикання живлення на резерв ефективно вирішує цю проблему, і не тільки з комп’ютерами.

З огляду на те, в якому зараз стані знаходяться електромережі в Україні після ракетних обстрілів, перепади напруги для споживачів найбільш актуальні. Техніка на такі перепади не розрахована. Комп’ютери, наприклад, здатні витримувати коливання не більше 3% від номінальної напруги, побутові прилади – до 7%. Але навіть коливання в допустимих межах знижують відмовостійкість електронних компонентів. Щоб знизити ризики, встановіть безперебійник на найчутливіші до падіння напруги електроприлади: комп’ютер, телевізор, холодильник, котел, насос колодязя.

ДБЖ  дозволяє приєднаному до нього обладнанню деякий час працювати від вбудованих акумуляторів. Також він здатен змінювати показники якості електроживлення для досягнення рекомендованих показників. Однозначний плюс такого джерела живлення у тому, що воно здатне захистити електроприлади від раптових стрибків напруги.

Які бувають ДБЖ

ДБЖ бувають різних видів, однак ДБЖ безперервної дії з подвійним перетворенням є надійним варіантом забезпечення безперебійного живлення техніки. У цього виду «домашньої електростанції» реалізована система подвійного перетворення, а також є резервна лінія By-pass, що підвищує її надійність.

Такі ДБЖ постійно підключені до електроживлення, і якщо світло пропаде — ви навіть цього не помітите, адже пристрій перемикається на акумулятор без жодної затримки в часі.

Також у пригоді можуть стати ДБЖ з правильною синусоїдою. Вони дозволяють створити систему безперебійного енергозабезпечення та експлуатацію чутливої побутової техніки (котли, холодильники тощо).

Однак в ДБЖ є й суттєвий мінус — часто його вигідно використовувати лише на окремий тип техніки. Також цей прилад не дозволить забезпечувати електроенергією усе житло, адже вартість такого його використання буде карколомною.

Як вибрати ДБЖ для різних потреб

При виборі джерела безперебійного живлення потрібно враховувати: який тип пристрою вам підходить, як довго вам необхідно підтримувати автономне живлення підключених електроприладів, за який проміжок часу важливо перемикатися на акумулятор в разі падіння або зникнення напруги в мережі.

Безперебійник для комп’ютера

UPS для комп’ютера підійде практично будь-який, потрібно тільки визначитися яка ємність акумулятора потрібна і скільки ви готові віддати за можливість коректно відключити ПК при зникненні електрики.

Найдешевшим варіантом буде ДБЖ резервного типу або офлайновий, як його ще називають.

У середній ціновій категорії знаходяться лінійно-інтерактивні рішення, здатні стабілізувати вхідну напругу без перемикання на живлення від акумулятора. Для комп’ютерів, що зберігають вкрай важливу інформацію, переважно мати ДБЖ з подвійним перетворенням. Їх ключова перевага – миттєве перемикання на акумулятори і назад, а головний мінус – ціна. Вона може бути майже вчетверо дорожче аналогічного за потужністю офлайнового безперебійника.

Безперебійник для телевізора

Джерело безперебійного живлення для телевізора може бути найпростішим, так як енергоспоживання навіть у габаритної «плазми», як правило, не високе. Зазвичай на один безперебійник, крім телевізора, підключають супутнє обладнання: програвач, тюнер, приставку.

Вбудованого акумулятора на 9 А·год вистачає приблизно на 5 хвилин, чого достатньо, щоб без поспіху вимкнути апаратуру, якщо світло виключилося на довше.

Потужний ДБЖ для котла та насоса

До джерел безперебійного живлення для насосів і котлів пред’являються, як правило, однакові вимоги: достатня вихідна потужність, ємний акумулятор. Рекомендуємо купувати UPS для котла з системою власного охолодження і зовнішньою батареєю. Так ви скоротите витрати на обслуговування і мінімізуєте потребу в ньому, що важливо, коли котел встановлений в окремому приміщенні, де рідко хтось буває.

Достатньою потужністю для подачі електрики на газовий котел при не частому короткочасному відключенні основного джерела живлення володіють недорогі лінійно-інтерактивні ДБЖ з апроксимованою синусоїдою. У них не передбачений транзитний режим, зате є вбудовані акумуляторні батареї на 7 А·год в кожному.

ДБЖ для насоса буде коштувати досить дорого, тому що його пусковий струм зазвичай в 4-8 разів вищий номінального значення. Наприклад, для пуску самого простого насоса на 500 Вт знадобиться UPS не менше ніж на 2000 Вт. Купити побутовий генератор в такому випадку вигідніше.

Автоакумулятор, ДБЖ та інвертор

Актуальне і поширене питання зараз – чи можна разом з ДБЖ використовувати автомобільний акумулятор? Фахівці кажуть, що з одного боку можна – акумулятор такий же елемент живлення, як і герметичні необслуговуємі акумуляторні батареї для джерел безперебійного живлення. Але з іншого боку його використання в циклічних системах безперебійного живлення досить небажані для самої акумуляторної батареї.

Друге поширене питання – навіщо купувати інвертор, якщо можна придбати звичайний ДБЖ, який буде працювати на акумуляторах від автомобіля? Суть в тому, що такі ДБЖ не мають належної системи охолодження під дані моделі акумуляторів. Простіше кажучи, їх конструкція не дозволяє експлуатувати агрегат з більш потужними батареями. Але якщо ми будемо розглядати інвертори, то у них передбачена більш просунута система охолодження.

Так, ДБЖ та інвертор забезпечують живлення при відсутності загальної мережі.

Але основною функцією ДБЖ – зберігання живлення, а інвертора – перетворення постійного в змінний струм. ДБЖ безпосередньо підключається до техніки, інвертор має трішки більшу схему електричної системи, але живлення на обладнання проходить безпосередньо від акумуляторів.

Раніше Інформатор писав про те, як безпечно користуватися генератором

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору