Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Міжнародний день мігрантів, Ханука, Савін день: що відзначають 18 грудня в Україні та світі

18 грудня 2022 року – неділя. Державних свят в Україні немає, але є свято професійне та міжнародна важлива дата. Також одне зі своїх великих свят відзначають українські євреї. Окрім того, є свято православне та пов’язані з ним прикмети та заборони. 

Інформатор розповість про них.

18 грудня відзначають Міжнародний день мігрантів. Дата дуже важлива для українців саме зараз, адже мільйони наших співгромадян через війну змушені кидати свої домівки та їхати у пошуках безпеки для своїх дітей й себе. Цей день покликаний привернути увагу до значної кількості мігрантів, що опинилися в скрутному становищі й потребують допомоги. В ООН підкреслюють необхідність прийняття заходів, які б забезпечили дотримання прав людини та основних свобод всіх мігрантів.

18 грудня в Україні святкують День робітників відділу державної реєстрації актів цивільного стану (РАЦСу). Переважна більшість з нас, якщо не сказати, що практично всі, хоча б кілька разів у своєму житті відвідували цю скромну установу. Відділи записів актів громадянського (цивільного) стану, відомі нам як РАГСи, а згодом як органи реєстрації актів цивільного стану, входять до складу органів виконавчої влади. Працівники відділів записів актів цивільного стану з усіх сил намагаються залишатися максимально толерантними і спокійними у своїй роботі, не дивлячись на те, що це зовсім не просто, адже ситуації, які вимагають участі працівників РАЦСу здебільшого не можуть залишати людей байдужими. Народження і смерть, укладання та розірвання шлюбу, зміна імені та встановлення батьківства, а також удочеріння та усиновлення, видача та відновлення ключових громадянських документів, все це дуже важливо для нас всіх. Приходячи в РАЦС ми, принаймні сподіваємося на розуміння і в більшості випадків отримуємо його, а разом з ним і кваліфіковане професійне обслуговування.

18 грудня юдеї всього світу святкують свято Вогнів Хануку. У 2022 році його починають відзначити його з 18 грудня по 28 грудня. Щороку дата змінюється, але лише у григоріанському календарі. Якщо орієнтуватися за іудейським календарем, то свято завжди випадає на 25 число кисневого місяця. 

Згідно з переказами, після перемоги іудеї піднялися на Храмову гору, де знайшли золоту менору та олію. Одна біда – його вистачило б для вогню на один день. Проте чудесним чином полум’я горіло вісім днів і наново освятило храм. З того часу кожен юдей знає, про що єврейська мудрість: “Трохи світла достатньо для того, щоб розсіяти велику темряву”.

18 грудня в церковному календарі – день пам’яті преподобного Сави Освяченого. У народі на Савин день було заведено збиратися в родинному колі. Цього дня існувала заборона на будь-яку жіночу роботу, окрім рукоділля, тому, наприклад, можна було вишивати. преподобний Сава вважається цілителем і чудотворцем. Тому люди відвідували церкву та молилися святому про одужання. За повір’ям, хто 18 грудня посватається, той буде до кінця днів жити в щасливому шлюбі. Оскільки на Саву все ще триває Різдвяний піст, то на столі можна було побачити лише пісний борщ, пироги, капусту і яблука. На талан під подушку обов’язково клали монету.

Що не можна робити цього дня

  • 18 грудня не рекомендується планувати важливих справ, бо ладу з ними не буде.
  • Не можна сваритися, якщо у власності є кінь, бо з ним буде біда.
  • Не варто лаятися.
  • 18 грудня вагітні жінки намагалися не мити голову, бо вважалося, що дитина буде багато плакати.
  • Щоб преподобний Сава Освячений не образився, важливо цей день провести в молитві.
  • Не можна свататися, бо шлюб нещасливим буде;

Прикмети погоди на 18 грудня

  • дивилися, який сьогодні день: якщо пухкий сніг починає танути і з’являються прогалини, найближчі дні буде потепління;
  • в печі тріщить поліно на сильний мороз;
  • якщо 18 грудня в печі вогонь червоного кольору – до морозів;
  • дим стелиться – до негоди;
  • білки залишають гнізда навіть у мороз – на відлигу.

Іменини святкують: Сергій, Ілля, Захарій, Геннадій, Сава.

Про те, які дати відзначають 17 грудня Інформатор писав раніше.

Дізнавайтесь головні новини Кривого Рогу та України першими на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг

Альона Свірідова

 

Нагору