Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

Електротранспорт у Кривому Розі поки працювати не буде: яка ситуація у місті зі світлом, водою і теплом

Після ракетних ударів 16 грудня, без електропостачання залишилися область та міста по всій країні. В Україні сьогодні пошкоджено близько 9 об’єктів генерації. Внаслідок російської атаки по енергооб’єктах сталася втрата 50% споживання об’єднаної енергосистеми України. Це означає, щоця зараз немає можливості ні виробити більше енергії, ні транспортувати її. Тобто аварійних відключень буде більше. Наразі у Кривому Розі пробують підключати, перш за все критичну інфраструктуру – це лікарні, котельні та насосні. Світло може з’являтися в домах людей лише там, де на лініях є об’єкти критичної інфраструктури.

Повідомляє Інформатор з посиланням на Раду оборони міста.

Підключення водозаборів та насосних у місті, де це було можливе – біло переведено на генераторі. Перші та другі підйоми води працюють, вода є на перших поверхах. Наразі підключається третій підйом води. Близько 50% жителів міста з водою. Там, де здійснити прокачування води на генераторах було неможливо – туди здійснюються підвезення води автоцистернами.

Малі котельні, які можуть працювати на резервних джерелах, були підключені до генераторів. Великі котельні, які живляться від високовольтних ліній – на генераторах працювати не можуть. Генераторів такої потужності, яка необхідна для їхньої роботи – не існує. Станом на даний момент, до електропостачання вдалося підключити вже 5 великих котелень Теплоцентралі та 20 котелень Тепломережі. Сумарно – це близько 60% споживачів міста. Ведеться робота з підключення інших котелень. Звичайно, після подачі електроенергії, для відновлення повноцінної роботи котелень і для того, щоб батареї знову стали теплими – потрібен певний час. 

Підключення лікарень було здійснено на генераторах. Є і електрика, і вода, і тепло. Хворим надається вся необхідна допомога.

Вся газова система міста добре спрацювала на генераторах. Усі споживачі були та залишаються із газом.

У шахтах на момент удару було 596 шахтарів. Було застосовано план ліквідації аварії. Зараз вже виведені на поверхню всі шахтарі.

Електротранспорт наразі, що зрозуміло всім, не працює та не буде працювати завтра через обмеження електропостачання енергетиками. Головне наразі забезпечити роботу критичної інфраструктури і не дати місту замерзнути. Люди з метро були оперативно виведені одразу після відключення електропостачання. 

Опорні вежі мобільного зв’язку у Кривому Розі були підключені на генераторах. Зв’язок, наголошую, що зв’язок, а не інтернет – де гірше, де краще, але працює. Також працюють на генераторах дві радіостанції: Місто ФМ – частота 105,2 МГц і Радіо Кривбас – 102,3 МГц. Вони будуть вести мовлення навіть за повного блекауту і через них ми також будемо вас інформувати.

«Зараз спрогнозувати коли подаватиметься електроенергія на житловий сектор тих чи інших районів неможливо. За повідомленням енергетиків, як я вам вже казав, пріоритетно електроенергія подаватиметься на об’єкти критичної інфраструктури: лікарні, водоканали, об’єкти теплопостачання, очисні споруди. Але повірте – і енергетики, і комунальні служби роблять усе можливе. Також енергетики нагадують, що дуже небезпечно включати кілька енергоємних приладів одночасно після відновлення електропостачання. В такі моменти мережі перевантажуються іноді в 2-2,5 рази і дуже часто це призводить до нових аварій», – сказав Олександр Вілкул.

Олена Шевченко

 

 

Нагору