Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

15 грудня – День працівника суду України: прикмети погоди, іменини та заборони

15 грудня відзначають День працівника суду України. У церковному календарі – день пам’яті святого Авакума.

Прикмети погоди та у кого сьогодні іменини – розкаже Інформатор.

День працівника суду України

Починаючи з 2000 року в Україні відзначають День працівників суду – дата була встановлена 8 грудня Указом президента Леоніда Кучми № 1318/2000.

Дата цього свята вибрана не випадково: саме в цей день у 1917 році в Українській Народній Республіці було створено найвищий судовий орган – Генеральний Суд. Перше засідання Генерального Суду відбулося 15 січня 1918 року, а от апеляційні суди розпочали виконання своїх обов’язків лише наприкінці квітня 1918 року.

Починаючи з лютого-березня 1918 року, на території України діяли й військово-революційні та військові суди. Найвищий суд УНР складався з трьох департаментів: адміністративного, цивільного та карного, голови яких підпорядковувалися Найвищому судді. Таким чином, не дивлячись на досить незначний час існування Центральної Ради, в Україні була створена власна судова система і велася робота, спрямована на забезпечення утвердження судової влади.

Сучасну судову систему України складають: Конституційний Суд, який розв’язує питання про відповідність законів та інших правових актів Конституції України, дає офіційне тлумачення норм Конституції і законів України; суди загальної юрисдикції, які утворюються, як правило, за територіальним принципом і які розглядають всі цивільні і кримінальні справи та справи про адміністративні правопорушення; арбітражні суди, що розглядають справи стосовно господарських правовідносин. Вищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції є Верховний Суд України.

День пам’яті святого Авакума

Цього пророка в Київській Русі вважали покровителем сну і сновидінь. Йому молилися про зцілення від безсоння і позбавлення від кошмарів, просили міцного сну і швидкого засипання у дітей.

Матері в День Авакума проводили спеціальний ритуал для міцного сну у немовляти. Для цього кропили водою нову неношену білу сорочку і надягали на дитину перед сном.

Дівчата в цю дату готувалися до святок, запрошували ввечері в будинок подруг і разом займалися рукоділлям. За роботою обговорювали юнаків і ділилися секретами про те, як приворожити хлопця. Молодь вдень каталася на санях, грала в сніжки і обливала гірки холодною водою, щоб з них можна було з’їжджати.

Що не можна робити 

  1. У цей день у людей загострюються всі емоції і вони можуть стати запальними, випадково образити або засмутити близьких. У цей день потрібно думати перед тим, як щось сказати.
  2. Невдалий день для риболовлі.
  3. Невдалий день для пошуку нової роботи, проходження співбесід і підвищення на посаді.
  4. Сьогодні не можна їсти рибу і пити алкоголь.

Прикмети погоди 

  • Багато снігу на землі лежить – до хорошого врожаю в наступному році.
  • Птахи сидять на верхівках дерев – до сильного вітру.
  • Багато морозних візерунків на вікнах – до хорошого врожаю ягід і фруктів.
  • Туманна ніч віщує снігопад і сильні хуртовини.
  • Кури рано засинають – до похолодання.
  • Дощ в цей день віщує затяжну негоду.
  • Якщо зірки вночі яскраво мерехтять, але місяця не видно, то зима буде дуже морозною.

Іменини: Іван, Володимир, Сава, Кирило, Марія, Маргарита, Матвій, Андрій, Борис, Микола, Степан, Сергій і Тамара.​

Раніше ми розповідали, що у Баштанському районі Миколаївської області ексгумували тіла вбитих армією рф дівчаток.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Євгенія Глубінок

 

Нагору