Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС: яке церковне свято та в кого День янгола

14 грудня, вшановують день учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. У церковному календарі — день пам’яті святого Наума.

Інформатор розповість хто відмічає сьогодні День янгола.

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Сьогодні, 14 грудня, в Україні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС на згадку про завершення 14 грудня 1986 року будівництва саркофага над четвертим зруйнованим енергоблоком ЧАЕС.

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Внаслідок катастрофи прямого радіаційного ураження зазнала дванадцята частина території України, де постраждали 3,2 млн осіб, серед яких понад 1 млн – це діти.

Указом президента України установлено День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який відзначається щорічно 14 грудня, у день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.

День пам’яті святого Наума

Наум був одним із 12 малих пророків. Народився він на території північного Ізраїлю та проповідував, згідно з церковними переказами, в періоді між 727 і 698 рр. до н. е.

В ті часи правив цар Єзекія. Саме тоді ж було зруйновано і царство ізраїльське. Святий Наум передбачив падіння Ніневії. В його старозавітній книзі викладено докладний перелік політичних і моральних подій, які вплинули на Ізраїль.

Багато передбачень, які зробив святий Наум щодо падіння Ніневії, збулися. Крім того, він ще й пояснював у своїх книгах, чому саме так сталося. Помер він у віці 45 років, був похований у рідному місті.

Прикмети:

  • північний вітер означає — будуть сильні морози;
  • немає снігу — навесні будуть повені;
  • тепла погода цього дня — вся зима такою буде;
  • яскраво мерехтять зірки — почнеться заметіль.

Що не можна робити

Народні прикмети радять не виходити цього вечора з дому. А серед православних вірян існує традиція — не дивитися в очі жебракові, коли подаєте милостиню. Не варто їсти, коли щось вчите або читаєте, тому що все забудеться.

Що можна робити 

Люди всією родиною йшли на молебень 14 грудня. Діти просили в молитвах святого Філарета, щоб той допоміг їм у навчанні. Також вважалося, що потрібно вчитися, тому що саме цього дня добре засвоюється інформація.

Іменини: у Наума, Філарета, Анастасії, Дмитра і Порфирія.

Раніше ми розповідали, що у Нікополі на береговій лінії спрацювали міни загородження.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору