Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Журнал Time назвав найкращі фільми 2022 року

За традицією у грудні низка авторитетних західних видань роблять добірки найяскравіших фільмів року. Як мінімум, частина з них точно ще заявлять про себе в нагородному сезоні, а деякі навіть потраплять у заповітні номінації на «Оскар». Представляємо топ головних фільмів 2022 року, зібраний журналістами американського журналу Time

Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, познайомить с творами кіномистецтва минулого року, які Time вважає найкращими.

Вся краса та кровопролиття

All the Beauty and the Bloodshed

Документальний

Режисер: Лора Пойтрас

У ролях: Нен Голдін, Девід Армстронг, Марина Беріо.

Фільм розповідає про життя художниці Нен Голдін та про падіння родини Саклерів, фармацевтичної династії, яка несе величезну відповідальність за незбагненну кількість смертей від опіоїдної епідемії. Як і багато документальних фільмів, «Вся краса і кровопролиття» не позбавлена духу маніфестації, проте проект Пойтрас більшою мірою спрямований на розкриття особистості самої Голдін як сильної жінки, талановитої художниці та безстрашної активістки.

Перевірка

The Inspection

Драма

Режисер: Елеганс Бреттон

У ролях: Джеремі Поуп, Гебріел Юніон, Бокім Вудбайн, Рауль Кастільо, МакКаул Ломбарді.

Елліс Френч – темношкірий юнак нетрадиційної орієнтації, який страждає через те, що суспільство відкидає йому подібних людей. Він нікому не може зізнатися у своїх уподобаннях: навіть власна мати, яка є за визначенням близькою людиною, назавжди відкинула сина.

Герой не звик здаватися і вирішує переламати перебіг нелегкої долі на свою користь. Він вступає на службу у військово-морську піхоту, де доведеться з кількома сотнями осіб чоловічої статі плавати на величезному судні понад шість місяців у відкритому морі.

Діра 

Il buco

Драма

Режисер: Мікеланджело Фраммартіно

У ролях: Клаудіа Кандуссо, Паоло Коссі, Міла Кості, Карлос Хосе Креспо

У 1961 році група молодих спелеологів вирушила в сільську місцевість Калабрії на півдні Італії, щоб дослідити найглибшу печеру Європи, що простягається на 700 метрів нижче поверхні Землі. Під час дослідження вони розкриють найпотаємніші таємниці природи.

Іа

Драма

Режисер: Єжи Сколимовський

У ролях: Сандра Дримальська, Ізабель Юппер, Матеуш Косьцюкевич, Саверіо Фаббрі.

Світ може бути дуже дивним місцем, якщо подивитися на нього очима тварини. Іа, сірий віслюк із сумними очима, на своєму життєвому шляху зустрічає добрих і поганих людей, відчуває радість і біль, опиняється у відчаї, який змінює несподіване умиротворення. Але на жодну секунду не втрачає віслюк своєї чистої душі.

Тар 

Tár

Драма, музика

Режисер: Тодд Філд

У ролях: Кейт Бланшетт, Ніна Хосс, Ноемі Мерлан, Софі Кауер, Марк Стронг.

Фільм розповідає про Лідію Тар, яка вважається одним із найбільших композиторів/диригентів сучасності та першою в історії жінкою-головним диригентом великого німецького оркестру. Це чоловіча професія, де жінку важко було уявити. Але Лідія Тар перевернула цей світ. Вона талановита, амбітна, харизматична, впевнена у виборі матеріалу та інтерпретації.

Подія 

Режисер: Одрі Диван

У ролях: Анамарія Вартоломеї, Кейсі Мотте Клайн, Сандрін Боннер, Фабріціо Ронджоне, Анна Муглалі

1963 рік. Анна навчається в університеті та мріє про письменницьку кар’єру. Незадовго до випускних іспитів вона виявляє, що вагітна і це може поставити хрест на її майбутньому. Дівчина стає заручницею не лише власного тіла, а й суспільної моралі, яка придушує свободу. Часу на роздуми майже не залишається, і Анна наважується на неймовірне. Вона готова порушити закон, ризикуючи опинитися за ґратами.

Елвіс

Elvis

Біографічний, драма, музика

Режисер: Баз Лурман

У ролях: Остін БатлерТом Хенкс, Олівія ДеДжонг, Річард Роксбург, Коді Сміт-Макфі

Історія сходження короля рок-н-ролу Елвіса Преслі, коли він лише познайомився зі своїм майбутнім менеджером Томом Паркером. У середині 50-х досвідчений промоутер Паркер укладає ексклюзивний контракт із 20-річним співаком Елвісом на управління всіма його справами. Цей союз виявиться доленосним обох сторін і всієї музичної індустрії.

Час Армагедону 

Armageddon Time

Драма

Режисер: Джеймс Грей

У ролях: Ентоні ГопкінсЕнн Хетеуей, Джеремі Стронг, Майкл Бенкс Репета, Джейлін Вебб.

Хлопчику на ім’я Пол Графф пощастило народитися у люблячій та турботливій родині. Він не був обділений увагою з боку своїх родичів, однак у міру дорослішання у нього з’явилося бажання пробувати щось нове. Так через випадок з курінням в шкільному туалеті разом зі своїм другом Джонні, батьки Пола перевели сина в престижний навчальний заклад, подалі від поганого впливу оточуючих. Вони серйозно побоюються за майбутнє хлопчика, оскільки вже підібрали йому ідеальну професію, а сам він хоче стати артистом. Чи зможе Пол відстояти своє право на виконання заповітної мрії?

Сонце моє

Aftersun

Драма

Режисер: Шарлотт Уеллс

У ролях: Пол Мескал, Френкі Коріо, Селія Роулсон-Холл, Саллі Месшам.

Головна героїня фільму «Сонце моє» поринає у спогади двадцятирічної давнини. Тоді, наприкінці дев’яностих, вона відпочивала з татом у Туреччині. Відпочинок був незабутнім: теплий пісок, кришталево чисте море, освіжаючий бриз. Маленька дівчинка разом із найближчою людиною грала, будувала величезні замки з піску, запускала повітряного змія та об’їдалися солодощами. Усміхаючись, дівчина перебирала спогади, серед яких були як реальні, і уявні. Вона намагалася поєднати в одне ціле образ того батька з тим, що знаходився поряд у реальному часі. Чи зможе героїня знайти і зрозуміти причини таких кардинальних змін, що відбулися з героєм її дитинства?

Фабельмани 

The Fabelmans

Драма

Режисер: Стівен Спілберг

У ролях: Мішель Вільямс, Пол Дано, Сет Роген, Габріель Лабелль.

Драма дорослішання розповідає про маленького хлопчика Семмі Фабельмана, який виріс в Аризоні після Другої світової війни, де він досліджує та дізнається, як фільми можуть показати правду. Незважаючи на всі негаразди та перешкоди, які стоять на його шляху, Семмі занурюється у свою пристрасть і робить кіно своїм життям. За великим рахунком автобіографічний фільм Спілберга.

Раніше  Інформатор писав про те, скільки коштувало сходити у кіно у Кривому Розі наприкінці минулого сторіччя.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору