Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

9 грудня – Міжнародний день пам’яті жертв злочину геноциду: заборони та прикмети погоди

9 грудня, відзначають Міжнародний день пам’яті жертв злочину геноциду та Міжнародний день боротьби з корупцією. У церковному календарі відзначають  свято на честь річниці освячення храму Георгія Побідоносця в Києві. Цю дату наші предки назвали Юр’євим днем, оскільки ім’я Юрій походить від імені Георгій.

Інформатор розповість прикмети погод цього дня.

Міжнародний день пам’яті жертв злочинів геноциду

У вересні 2015 року Генеральна Асамблея ООН за ініціативою Вірменії постановила проголосити 9 грудня Міжнародним днем пам’яті жертв злочину геноциду, вшанування їх гідності та попередження цього злочину. Ця дата була обрана в зв’язку з тим, що в цей день в 1948 році була прийнята Конвенція про запобігання злочинові геноциду і покарання за нього.

У Конвенції підтверджується, що геноцид, незалежно від того, відбувається він у мирний або воєнний час, є злочином, який порушує норми міжнародного права і проти якого учасники Конвенції зобов’язуються «вживати заходів попередження і карати за його вчинення» (стаття 1). Головна відповідальність за попередження і припинення геноциду покладається на державу, в якому цей злочин вчиняється.

Приймаючи цю резолюцію без голосування, все 193 держави-члена тим самим підтверджують, що кожна окрема держава відповідальна за захист свого населення від геноциду, що така відповідальність передбачає попередження цього злочину, в тому числі підбурювання до нього.

Міжнародний день боротьби з корупцією

Міжнародний день боротьби з корупцією відзначається щорічно з ініціативи ООН 9 грудня, відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН A/RES/58/4. Цього дня в 2003 році в мексиканському місті Меріда на політичній конференції високого рівня була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції, прийнята Генеральною асамблеєю 1 листопада 2003 року.

Документ зобов’язує держави, які підписали його, оголосити карним злочином хабарі, розкрадання бюджетних коштів і відмивання корупційних доходів. Відповідно до одного з положень конвенції, необхідно повертати кошти до тієї країни, звідки вони надійшли в результаті корупції. Конвенція – перший документ такого роду. Він особливо важливий для країн, де корумпованість всіх структур завдає шкоди національному добробуту.

Юр’єв день

Георгія Побідоносця шанують як захисника християнської віри, покровителя хліборобів, заступника домашніх тварин.

У цей день було прийнято роздавати всі борги і виконувати старі обіцянки. Вважалося, що якщо до Юр’єва дня не повернути позичене, то потім людина весь рік буде ходити в боржниках.

У Юр’єв день було прийнято відвідувати молебен перед відправленням в далеку дорогу або перед плаванням. На молебні просили у Бога благополучно пройти майбутній шлях.

Святий Георгій є покровителем домашньої худоби, тому в цей день власники худоби молилися про здоров’я і благополуччя тварин, щоб ті успішно пережили зиму. Для здоров’я худоби в корито кришили домашнє печиво.

Що не можна робити 9 грудня

  1. 9 грудня вовки стають злими і не бояться людей, тому в цей день намагалися без потреби не ходити в ліс.
  2. Не можна стрибати на льоду і кататися на ньому, оскільки лід в Юр’єв день стає тонким.

Прикмети погоди 9 грудня

  • Північний вітер дме – до заморозків.
  • Іній сьогодні віщує хороший урожай в наступному році.
  • Якщо день холодний, то вся зима буде морозною.
  • Багато снігу випало – до травня все розтане.
  • Сосни линяють – до потепління і танення снігу.

Іменини: Юрій, Георгій, Назар, Василь, Данило, Іван, Петро, Михайло, Ілля та Микола.​

Раніше ми розповідали, про сеанси фільмів: чи показують прем’єри у кінотеатрах Кривого Рогу.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору