Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

Росіяни почали обстрілювати Україну ракетами Х-55 з імітатором ядерного заряду

Під час масованої атаки 31 жовтня окупанти вдарили ракетами, які до цього часу не використовували для атак по Україні. Йдеться про озброєння, спрямоване на викриття та виснаження протиповітряної оборони. Фрагменти належать стратегічній крилатій ракеті Х-55СМ. Ці ракети з імітатором ядерного заряду споряджені не вибухонебезпечною бойовою частиною. 

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна та представника Центрального воєнно-наукового управління Генерального штабу Збройних сил України полковник Миколу Данилюка. За його словами, росіяни завдають ударів по об’єктах критичної інфраструктури та цивільних кварталах в різних регіонах нашої держави.

Він зазначив, що зміна в тактиці застосування засобів повітряного нападу, а саме використання крилатих радянських ракет, які споряджені не вибухонебезпечною бойовою частиною зумовлена декількома факторами.

Що відомо про застосування цих ракет

У масованих атаках вони використовують різні типи засобів повітряного нападу. В період з 07:02 до 10:05, 31 жовтня, противник здійснив повітряний удар по території України, випустивши понад 50 крилатих ракет (більшість ідентифіковані, як Х-101 та 3М-14 “Калібр”)”, – наголосив Данилюк.

В районах села Субіч та Княжпіль у Хмельницькій області та селі Заставне Львівської області знайшли фрагменти ракет, які до 31 жовтня не використовувались противником. Особливістю цих крилатих ракет було те, що вони споряджені не вибухонебезпечною частиною.

Данилюк розказав, що В результаті проведеної ідентифікації мобільної групи офіцерів центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки, встановлено, що зазначені фрагменти належать стратегічній крилатій ракеті Х-55СМ.

Фрагмент ракети Х-55

Фрагмент ракети Х-55

За його словами, це радянська ракета, яка призначена для завдання ударів по стратегічних цілях, координати яких завчасно відомі. Вона здійснює політ на гранично малій висоті, на дозвуковій швидкості зі спроможністю огинання рельєфу місцевості. Він зазначив, що зміна в тактиці застосування засобів повітряного нападу, а саме використання крилатих радянських ракет, які споряджені не вибухонебезпечною бойовою частиною зумовлена декількома факторами.

По-перше — можна стверджувати, що свідомий запуск цих ракет спрямований на проведення демонстраційних дій, відволікання на себе уваги української системи ППО, виснаження її. В той час, як сучасні російські ракети Х-101 та 3М-14 комплекс “Калібр” спрямовуються на об’єкти критичної інфраструктури, житлові квартали, що підвищує їх ефективність застосування.Іншими словами — запуск цих ракет спрямований на скриття нашої ППО та її виснаження”, – пояснив Данилюк.

При цьому він звернув увагу, що споряджена ракета конкретним зразком (який було представлено на брифінгу), становить значну загрозу невибіркового ураження. Цьому доказ — останній ракетний удар росіян з Х-55 по житловому будинку. Також це свідчить і про вичерпування у ворога арсеналу сучасних ракет.

Данилюк відзначів, що всі без вийнятку виявлені ракети Х-55 були з навмисно стертими серійними номерамиЦе свідчить про те, що це можуть бути саме ті ракети, які Україна передала росії в 1990 роках. Що ж до можливості тих ракет нести ядерний заряд, то саме та ракета не контактувала з ядерними елементами.

Раніше Інформатор писав про те, що речник командування повітряних сил України запевнив, що ЗСУ готова відбивати атаки загарбників.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору