Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

30 листопада – День радіотехнічних військ: прикмети погоди і заборони

30 листопада, відзначають День радіотехнічних військ, День пам’яті всіх жертв хімічної війни, Міжнародний день спідниць, Всесвітній день домашніх тварин.

Погода цього дня допомагає зрозуміти, якою буде зима – розповідає Інформатор.

День радіотехнічних військ

Міністр оборони України Михайло Єжель підписав наказ від 16 вересня 2010 року № 490 «Про встановлення Дня радіотехнічних військ Повітряних Сил Збройних Сил України».

Рішення про встановлення цього професійного свята було прийнято враховуючи важливе значення радіотехнічних військ Повітряних Сил Збройних Сил України та з метою підтримання престижу військової служби у військових частинах і підрозділах цього роду військ.

Радіотехнічні війська Повітряних Сил Збройних Сил України є основним джерелом інформації про повітряну обстановку і призначені для ведення радіотехнічної розвідки повітряних об’єктів та оповіщення військ.

День пам’яті всіх жертв хімічної війни

День пам’яті всіх жертв хімічної війни проводять 30 листопада. Цей меморіальний день було запроваджено у грудні 2015 року на 20-й сесії Конференції країн-учасниць Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення та застосування хімічної зброї та про її знищення. На сесії було прийнято відповідну постанову. З того часу відзначення дня має щорічний традиційний характер. Мета пам’ятних заходів полягає в тому, щоб віддати пошану всім жертвам хімічної війни.

Міжнародний день спідниць

30 листопада в багатьох країнах світу святкують Міжнародний день спідниць. Це неофіційне свято, але в цей день часто вітають тих, хто причетний до світу моди. Існує цікаве твердження стосовно запровадження свята. Подію створили як відповідь на обмеження фільму «La Journée de la jupe«. Цікаво, що навіть міністр освіти Франції отримав листа з проханням дозволити жінкам носити у школах спідниці.

Всесвітній день домашніх тварин

0 листопада святкують Всесвітній день домашніх тварин. Ініціатива запровадити таке свято виникла у представників руху за захист тварин та природи. Ідею вони представили на Міжнародному Конгресі, який відбувся 1931 року в Італії. Тоді на з’їзді представники різних організацій вирішували питання про захист довкілля.

День Григорія Зимовказівника

30 листопада, відзначають церковне свято на честь єпископа і богослова Григорія Чудотворця. Це останній день осені, хоча по погоді він вже не відрізняється від зими.

На Григорія наші предки влаштовували проводи зими. У народних гуляннях брали участь і дорослі, і діти. Молодь в цю дату каталася з гірки на санях. Вважалося, що хто найдалі покотиться, той наступного року буде найщасливішим. Власники садів і городів 30 листопада влаштовували снігозатримання на ділянці.

Вважається, що сон в ніч з 29 на 30 листопада є віщим. Його потрібно добре запам’ятати, якщо хочете, щоб сон збувся. Якщо ж не бажаєте збування снів, то варто записати сюжет сну на листочку і спалити його. Незаміжній дівчині сьогодні може з’явитися уві сні майбутній чоловік.

Що не можна робити 

  1. Заборонено приміряти чужі обручки сьогодні.
  2. Сьогодні не можна вишивати чорними нитками.
  3. У цей день не варто приймати близько до серця погані вісті, оскільки новини в цей день порожні.

Прикмети погоди 

  • Яка погода в першу половину дня – такою буде перша половина зими. Погода після обіду повторює погоду в другу половину зими.
  • Темний лід на калюжах і озерах обіцяє багатий урожай.
  • Якщо на цю дату випав молодий місяць, то наближаються морози.
  • Миші поховалися в норки – до швидкого похолодання.
  • Якщо на калині вже не залишилося ягід, то скоро почнеться справжня погодна зима.

Іменини відзначають: Григорія, Лазаря, Михаїла, Никона, Сергія, а також Андрій.

Раніше ми розповідали, як їздить у Кривому Розі маршрутка №300 до Макулана.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору