Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Якою у 2023 році буде мінімальна заробітна плата

Ще влітку нинішнього року Мінекономіки вбачало можливість підняти мінімальну заробітну плату у 2023 році до 7250 грн. Однак пізніше гору взяла позиція Мінфіну, який виступив за збереження у наступному році мінімальної заробітної плати на рівні 6700 грн. Тож, “воєнний” бюджет країни не передбачає подальших підвищень мінімальної зарплати. 

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, 3 листопада 2022 року Верховна Рада затвердила Державний бюджет України на 2023 рік. Він передбачає фіксовані мінімальну зарплату і прожитковий мінімум, за якими розраховується ряд соціальних виплат. Мінімальна заробітна плата протягом усього наступного року становитиме:

  • у місячному розмірі – 6700 гривень;
  • у погодинному розмірі – 40,46 гривні.

Прогнозний посадовий оклад працівника I тарифного розряду Єдиної тарифної сітки з 1 січня 2023 складатиме 2893 гривні.

Прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць становитиме 2589 грн, а для основних соціальних і демографічних груп населення він такий:

  • для дітей віком до 6 років – 2272 грн;
  • для дітей віком від 6 до 18 років – 2833 грн;
  • для працездатних осіб – 2684 грн;
  • для осіб, які втратили працездатність, – 2093 грн.

Як зауважив заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев, в умовах воєнного стану пріоритетом державного бюджету на наступний рік став сектор безпеки й оборони, а також забезпечення усіх соціальних зобов’язань держави.

“У наступному році видатки на пенсійне та соціальне забезпечення не зменшуються, а деякі із них будуть навіть збільшені. Близько 5,5 млрд грн буде закладено на забезпечення житлом ветеранів війни, адже ця категорія громадян украй важлива. Також буде забезпечено своєчасну виплату пенсій, соціальних допомог, виплати заробітних плат медикам та освітянам”, – пообіцяли в Мінфіні.

Для цього уряду довелося максимально скоротити витрати на інші статті бюджетних видатків, у тому числі – на збільшення мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму.

Раніше Інформатор писав про те, як розрахувати суму своєї майбутньої пенсії.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору