Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як працюватимуть банки України в умовах блекауту

Відсутність електроенергії унеможливлює роботу банків та банківських терміналів. Але вихід був знайдений.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, разі тривалого блекауту в Україні зачинять більшість банківських відділень. Залишать лише чергові відділення, які працюватимуть на резервних джерелах енергії, а також обслуговуватимуть не лише клієнтів свого банку.

Банківська система не припинить роботу навіть за умов жорсткого і тривалого блекауту. Однак, кількість працюючих відділень буде скорочено, українці зможуть звертатися в чергові відділення, які визначать самі банки.

Щоб клієнти фінустанов мали змогу й надалі користуватись будь-якими послугами, НБУ рекомендує банкам заздалегідь вжити деяких заходів, а саме:

  • збільшити залишок готівки у касах, розмістивши в чергових відділеннях додаткові сейфи для зберігання готівки;
  • контакт-центри банків та їхні дата-центри потрібно забезпечити резервними джерелами живлення, запас палива для цих джерел має бути щонайменше на 7 днів;
  • заздалегідь визначені чергові відділення також необхідно забезпечити резервними джерелами живлення. У них мінімальний запас палива має бути не меншим за дводенний. При цьому має бути джерело поповнення запасів палива у разі потреби. Крім того, банки повинні подбати про резервні (супутникові) канали зв’язку для відділень, які працюватимуть;
  • слід передбачити збільшення комплексів самообслуговування у чергових відділеннях.

Список працюючих чергових відділень необхідно опублікувати на сайті конкретного банку, а також адреси працюючих відділень повинен мати контакт-центр банку та НБУ. На вхідних дверях інших відділень, які не працюватимуть під час блекауту, має бути інформація про чергові відділення.

Також ці відділення мають забезпечити приймання готівки від бізнесу. Причому не лише від підприємців, які є клієнтами цього банку, а й від тих, що зазвичай обслуговуються в інших банках. Впродовж тривалого блекауту деякі банки мають скасовувати комісії за зняття готівки в інших банках.

Раніше Інформатор писав про те, які банки будуть працювати у Кривому Розі у разі відключення електроенергії.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору