Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Що відзначають 27 листопада: прикмети та заборони

27 листопада 2022 року – неділя. Важливих державних свят в Україні не відзначають, але є декілька цікавих дат, а також народне свято, та пов’язані із ним народні прикмети та заборони.

Інформатор розповість про них.

В останню неділю листопаду світ відзначає Міжнародний день Біблії. Одна з ранніх версій Біблії знаходиться в бібліотеці Ватикану і датується 4 століттям. Найкоротший вірш у Біблії – Іван 11:35 – «Ісус плакав». Естер 8:9 є найдовшим віршем у Біблії. Псалом 119 – найдовший розділ у Біблії. 

За іронією долі, хоча одна з Десяти заповідей говорить: «Не вкради», Біблія — та сама книга, яка найчастіше приваблює злодіїв у всьому світі. Біблії регулярно крадуть із готелів, лікарень, книгарень та інших місць. Сподіваємося, що ці люди хоча б її почитають, адже Слово Боже саме для їхнього порятунку.

Також 27 листопаду свої роковини святкує Національна академія наук України. Національна Академія Наук України – одна з найстаріших на пострадянському просторі. Її заснував  27 листопада 1918 року під час установчих зборів гетьман Іван Скоропадський. Першим президентом НАНУ став Володимир Вернадський – вчений-геолог та геохімік.

Наразі Національна Академія Наук України є вищою науковою організацією країни та найоб’ємнішим центром наукових робіт. На міжнародній арені НАНУ представляє нашу країну у 40 міжнародних організаціях, академія активно розвиває стосунки з Європейським Союзом. В Україні ж часто проводиться публічна демонстрація наукових розробок на виставках.

В Україні 27 листопада за народним календарем – день Пилипа. Існував звичай, згідно з яким, 27 листопада треба було винести їжу для домовика за межі будинку. Вважалося, що він допоможе зберегти худобу протягом зими. Вовки на Пилипа стають злими, тому люди намагалися 27 листопада триматися подалі від лісів і відкритих місцевостей.

Що не можна робити 27 листопада

  • Не можна сьогодні робити ремонт.
  • Не варто також братися за рукоділля.
  • Не можна ходити й до лісу

Народні прикмети

  • Іній вранці 27 листопада – наступного року буде багатий урожай вівса.
  • Пішов дощ на Пилипа – за прикметами, можна сподіватися на багатий урожай пшениці.
  • Ворона каркає 27 листопада – скоро відлига буде.
  • Хмарність чи снігопад віщують негоду на травень.
  • Якщо не зіграєш весілля до 27 листопада, то, згідно з прикметами, до наступного року сім’ї не створиш.

Іменини святкують:Григорій, Сергій, Федір, Пилип.

Про те, що відзначають 26 листопада Інформатор писав раніше.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору