Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Блекаут у Кривому Розі: у місто повертаються електрика, вода, тепло та мобільний зв’язок

Понад добу в усьому Кривому Розі було відсутнє світло, а в багатьох районах й вода. В оселях не було тепла. Був відсутній мобільний зв’язок. Але місто, як і вся Україна, вистояло. Завдяки героїчній беззупинній роботі енергетиків та комунальних служб, поступово звичні та край необхідні здобутки цивілізації повертаються до мешканців.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на міську військову адміністрацію, усю критично важливу інфраструктуру міста збережено. Ведеться поступове підключення важливих інфраструктурних об’єктів до центрального енергопостачання. Це основне завдання – зберегти життєздатність міста. Укренерго та ДТЕК дають певні ліміти електроенергії. Зрозуміло, що в такій складній ситуації забезпечити електроенергією всіх одразу неможливо. Потім підключається населення – згідно з графіками енергетиків та відповідно до потреб енергосистеми.

Лікарні оперативно перевели на роботу на генераторах. Всі життєво важливі відділення працювали, всі хворі та поранені отримували необхідну допомогу. Нині вже зі світлом, водою та теплом 2-а, 10-а, 11-а, 8-а, 17-а, 4-та дитяча лікарні та Перинатальний центр. З водою та світлом – 1-а, 5-а, 7-а та інфекційна лікарні. Робиться все можливе, щоби тепло було у всіх лікарнях.

Щодо шахтарів, то основну частину шахтарів було піднято на поверхню 23 листопада до вечора. 24 листопада о 4.55 ранку вивели на поверхню останніх шахтарів – всього 653. Для проведення рятувальної операції було задіяно всі необхідні служби, залучено техніку комунальних підприємств міста. Було дуже непросто, навіть підключали до енергоживлення механізмів шахт наші міські дизельні тролейбуси. Але головне, що у результаті – всі живі та здорові.
Водозабори та насосні також були переведені на роботу на генераторах. Це дозволило забезпечити роботу першого та другого «підйомів» та зберегти тиск в основній системі. Інакше потім було б у рази складніше розпочинати закачування. Наразі до центрального енергопостачання вже увімкнуті водозабори міста та 22 насосних станцій. Вони забезпечують роботу до третього підйому. Це означає перші – четверті поверхи, залежно від району міста (це понад 70% споживачів). Потім поступово підключатимуться насосні, що подають воду на верхні поверхи.
Разом з цим у кожному районі міста організовані та діють пункти видачі води. Підвіз води організований автоцистернами буде відбуватися до відновлення централізованого водопостачання. Дислокацію пунктів можна переглянути в сьогоднішньому посту та офіційних каналах міських ЗМІ.
Однією з найскладніших проблем виявилася подача тепла. Головне – вдалося уникнути гідроударів завдяки оперативному переходу на генератори малими котельнями. Інакше на відновлення теплотрас могли б знадобитися тижні. У найнебезпечніший момент спрацювали чітко. Зараз подано напругу на великі котельні: КМК, Гігант, ПівнГЗК 1 та 2, Тернівська та інші (їх 11). Після заповнення систем водою – почнуть запускатись на подачу теплоносія (орієнтовно вночі-вранці). Невеликі котельні поступово розпочинають роботу на подачу теплоносія – відразу після подачі на них електроенергії. Малі котельні лікарень – у роботі. Зрозуміло, що для того, щоб батареї стали теплими, потрібен час. Але тепловикам поставлено завдання – температурний режим буде значно збільшено для швидшого прогрівання будинків людей.
Вирішуються проблеми із мобільним зв’язком. Вночі було проведено під’єднання семи базових веж «Київстару» на генераторах, які надала міська військова адміністрація. Наразі вдалося увімкнути вже 72 вежі мобільного зв’язку (з 300) підключені до електропостачання. Фільми дивитися ще не можна мобільним інтернетом, але зв’язок відновлюється. Пам’ятайте – не варто багато використовувати трафік, це ускладнює зв’язок.
Також запустили в ефір на резервному живленні ФМ радіостанції: на частоті 105,2 МГц – Город ФМ та на частоті 102,3 МГц – радіо Кривбас. На цих станціях також виходитиме оперативна інформація щодо ситуації у місті з відновленням енергосистеми, водопостачання й тепла.
Потреба міста у хлібі повністю забезпечується. Усі основні хлібозаводи відпрацювали без збоїв на генераторах.Не працювали деякі магазини, але все можна купити в магазинах поблизу.
– Зараз ситуація в місті повністю контролюється Військовою адміністрацією.
Військова адміністрація попереджає, що при підключенні електроенергії можуть бути стрибки напруги, тому тримайте всі енергоємні прилади вимкненими. І потім також обмежте їхнє використання. Можуть знову статися аварійні відключення.

Раніше Інформатор писав про те, чи буде Кривий Ріг з теплом після блекауту.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг

Нагору