Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

На чому готувати без газу і світла – що обрати

Розпещені цивілізацією мешканці великих та не дуже міст відсутність електрики та газу для приготування їжі часто сприймають, як трагедію. Ну, не знають та не вміють вони готувати у менш комфортних умовах. 

Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна розповість, як накормити себе та близьких у випадку тривалої відсутности газу та електрики.

Багаття та посуд для нього

Багаття – найдавніший спосіб людства зігрітися та приготувати їжу. Напевно, у наш важкий час треба його нагадати. Тим більш, що багато з нас люблять відпочинок на природі та походи “на шашлики”. Зараз ці вміння можуть дуже знадобитися.

Варіант є ідеальним для приватних будинків. Але він можливий і для мешканців багатоповерхівок. Єдиною перешкодою може бути несхвалення ваших дій з боку сусідів. Тож налагоджуємо дружні стосунки із сусідами та сміливо йдемо у двір готувати обід.

Для приготування їжі на багатті спочатку потрібно підготувати металевий (краще чавунний) посуд, дрова, сірники або запальничку, також можна використовувати вугілля. Сама схема подальших дій проста та очевидна. Знаходимо зручне місце для розведення багаття, розпалюємо вогонь. Над вогнем підвішуємо металевий посуд і починаємо готувати в ньому їжу. Замість посуду можна використовувати мангал.

Види казанів

Залежно від матеріалу, виділяють наступні види:

  1. Чавунні – найбільш популярні.  Чавун має товсті стінки, завдяки чому їжа повільно, рівномірно нагрівається, довго залишається теплою, не пригорає. Головна перевага чавунного котла – довгий термін експлуатації, рівномірне нагрівання матеріалу. Це – ідеально для їжі на вогнищі. Недолік – важка вага.
  2. Алюмінієві – мають легку вагу, їх зручно переносити. Алюмінієві більше доречні для готування їжі на газовій печі, хоча підходять і для відкритого вогню.
  3. Сталеві – близькі до чавунних, але швидко нагрівається, миттєво охолоджується. Це ускладнює процес томління продуктів, сприяє пригорянню на дно. З цього їх частіше використовують для смаження продуктів. Головна перевага сталі – висока міцність. Недолік – товщина, що дає високу температуру готування.

Яка товщина стінок має бути у казана

Товщина вироби безпосередньо впливає на смакові якості страви. Чим товщі каструля, тим краще вона зберігає, накопичує тепло, віддає його продуктам. В литому виробі з товстими стінками продукти зможуть рівномірно прогріватися з усіх боків, довше остигати.

Алюмінієві котли з напівкруглим низом швидше нагріваються. Для східних страв їх товщина повинна бути близько 1 см. Чавунні повільніше нагріваються, довше зберігають тепло. Їх товщина – 0,3-0,7 см.

Не існує якихось конкретних правил підбору чанів. Все залежить від ваших потреб, місця приготування, індивідуальних переваг. Наприклад, для домашнього застосування, на газових плитах, то підійдуть тільки малого літражу казани. На відкритому вогні – більші.

Обов’язково звертайте увагу на бренд виробника, якість поверхні. Кришка повинна щільно прилягати, не давати пару виходити назовні, тоді продукти будуть нудитися всередині. Смак вийде більш насиченим.

Радимо не експериментувати з матеріалом, а купувати міцний чавунний посуд. Він чудово зберігає тепло, прослужить десятки років, зберігши свої форми та властивості.

Газовий примус та портативна газова плита

Зважаючи на те, що під час віялових відключень пальник використовуватиметься у квартирі, не слід під час вибору орієнтуватися на вітрозахист пальника, розрахований на туристів. До того ж під час використанні пальника не варто використовувати газовий балон на максимумі – так його вистачить на довгий час.

Слід обирати пальник з надійних матеріалів – що міцнішим візуально він виглядає, то краще служитиме, радять досвідчені туристи.

Портативні газові плити

Інший вид пальників – портативні плитки. Вони схожі на конфорку від звичайної газової плити, але в окремому корпусі. Плитку можна під’єднати як до невеликого газового балончика, так і до звичайного газового балона за допомогою перехідника. Завдяки зручному корпусу та вазі у кілька кілограмів плитку можна поставити на кухні на стільницю.

На чому можна готувати ще

Досвідчені туристи мають безліч способів не залишитися голодними.

Роздобути достатньо дров для багаття у сучасному місті, та й на відпочинку, буває нелегко. Не рубати ж здорові дерева. А відкрите вогнище потребує їх багато.

Тому

  1. Складіть десяток кирпичів чи каменів “колодязем” та розпаліть багаття всередині. Зверху покладіть решітку від духовки. Готувати можна буде у звичайних каструлях та сковорідках.
  2. Досвідчені водії-дальнобійники часто возять із собою таганок, зроблений зі звичайної бензинової паяльної лампи. Достатньо поставити перед нею зварену триногу, розпалити лампу, на триногу поставити металевий посуд та готувати на ньому хоч борщ, хоч кашу.
  3. Дуже економе дрова імпровізована піч з відрізка металевої труби діаметром 30-40 сантиметрів та висотою з пів метра. Можна ще з одного боку приварити дно. Просто ставите її на землю, усередину кладете дрова чи хмиз, зверху – решітку і готуйте, як на звичайній газовій плиті.

І пам’ятайте, що усі ці незручності є справою тимчасовою. Пережити їх буде набагато легше, якщо згуртуватися із сусідами та влаштовувати спільні обіди та вечері. Звичайне людське спілкування та дружня підтримка колись стануть добрими спогадами про те, як ви разом долали війну та не зламалися під тиском ворога.

Раніше Інформатор писав про те, що робити, якщо зникли вода, електрики чи газопостачання.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірвдова

Нагору