Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Мобільний зв’язок в Україні може залишитися в режимі точкового покриття

Пошкодження російськими обстрілами веж мобільних операторів та ліній електропередач приводить до того, що в деяких районах Україн зникає не тільки електроенергія, а й мобільний зв’язок. 

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна та президента компанії “Київстар” Олександра Комарова, повне зникнення мобільного зв’язку в Україні малоймовірне. Водночас внаслідок обстрілів може виникнути точкове покриття мережі. Якщо вам терміново потрібно зателефонувати, а мережа вашого оператора недоступна, то можна користуватись національним роумінгом.

Комаров розповів слідуюче: “Є ризик, що мережа може перетворитися на точкове покриття. Тобто деякими островами буде зв’язок, а якимись відсутній. І це зараз ми бачимо на прикладі Києва, коли вимикають цілі райони з великою кількістю мешканців, і за декілька годин зникає мобільний і фіксований зв’язок”.

Наведений приклад не означає зникнення мобільного зв’язку в усьому великому місті. Йдеться про співвідношення працюючих і непрацюючих сайтів, тобто технологічних майданчиків із кількома технологіями.

“Це співвідношення зараз складає близько 30%. Якщо говорити про найбільш вразливі  області — це Київська, Харківська, Львівська, Полтавська, якщо говорити про цю нещодавню атаку. Відверто, вражені були майже всі області, лише у 2−3 областях не було відключень мережі від електроживлення. У решті були, але відрізнявся масштаб”, – зазначив Комаров.

Він також наголосив, що не вірить у загрозу тривалого зникнення зв’язку на всій території нашої держави. Це залежатиме від того, як витримуватиме енергетична система. За його словами, мобільний зв’язок не обов’язкового зникне і в разі блекауту. За такого сценарію зможуть працювати базові станції, підключені до генераторів – стільки, на скільки вистачатиме палива.

Що цьому передувало

Після ракетних ударів окупантів у нашій країні фіксували проблеми зі зв’язком. Це наслідок зруйнованої енергетичної інфраструктури та вимкнених базових станцій. Загалом труднощі були у дев’яти областях — на Одещині, Миколаївщині, Хмельниччині, Волині, Чернігівщині, Київщині, Закарпатті, Львівщині та Вінниччині. Енергетикам та мобільним операторам вдалося відновити роботу трьох тисяч базових станцій. У випадках з перебоями зі зв’язком людям радять користуватися національним роумінгом.

Як це зробити, Інформатор писав раніше.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору