Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

19 листопада – День працівників гідрометеорологічної служби: яке церковне свято, що не можна робити

19 листопада відзначають День працівників гідрометеорологічної служби, Міжнародний день чоловіків, День жінок-підприємців, Всесвітній день зерна. За православним календарем – пам’ять святителя Павла, архієпископа Константинопольського.

Інформатор розкаже що не можна робити цього дня.

День працівників гідрометеорологічної служби

Подія була започаткована указом президента 2003 року. А дату було обрано невипадково, адже саме в листопаді 1920 року було створено українську гідрометеорологічну службу. Гідрометеорологія займається вивченням усіх процесів, які відбуваються в гідросфері та атмосфері. На сьогоднішній день в Україні налічується близько 5 тисяч працівників гідрометеорологічної служби.

Міжнародний день чоловіків

Перші думки про необхідність створення такого свята з’явилися ще в 1960-х роках. А першими відсвяткували його в Тринідад і Тобаго. За словами професора з Вест-Індійського університету Джерома Тілуксінгха у світі існує гендерна несправедливість, яка направлена на чоловіків. А датою проведення свята він запропонував день народження свого батька. Спочатку ініціативу підхопили країни Карибського басейну, згодом Європа, Азія та Північна Америка.

День жінок-підприємців

Вперше свято було проведено в нью-йоркській резиденції ООН. Україна ж приєдналася до ініціативи лише 2016 року. Це стало можливим завдяки допомозі Міжнародної Амбасади жінок-підприємців. Метою свята є збільшення можливостей для жінок в бізнес-діяльності, всебічна їх підтримка. Ініціатива полягає в соціальному русі, який не обмежується одним днем, а створений, щоб надихати жінок відкривати власний бізнес.

Всесвітній день зерна

Головна мета цього свята – нагадати суспільству, що питання продовольчих продуктів є дуже важливим для людства. Саме цільнозернові культури дозволяють зменшити кількість використаної води, більш раціонально використовувати землю.

Пам’ять святителя Павла, архієпископа Константинопольського

Святитель Павло став патріархом в 340 році, коли в Константинополі повторно спалахнула аріанська єресь. На Соборі під час вибирання патріарха аріан було досить багато. І всі вони були проти кандидатури святителя Павла. Проте більшість все ж проголосувала “за”.

Імператор Констанцій, будучи аріанином, скликав собор і незаконно зняв святителя Павла та вигнав його зі столиці. А на його місце поставили Євсевія Нікодимського. Патріарх Павло на той час вирушає до Рима, де знаходили прихисток інші православні єпископи.

Коли Євсевій помер, Павло вирішив повернутися до Константинополя. І простий люд був дуже радий бачити архієпископа. Проте Констанцій знову вигнав Павла і той поїхав повторно до Риму. Констанцію відправив лист імператор Констант і лише після цього Павло зміг повернутися на рідну землю.

Однак, після смерті імператора Константа, архієпископа Павла знову вигнали і зіслали на цей раз до Вірменії. В місті Кукуз він і прийняв мученицьку смерть. Під час Божественної літургії, яку він проводив, до храму ввірвалися аріани і задушили його. Це було в 350 році.

19 листопада також вшановують пам’ять Максима Сповідника і Василя Сповідника. За своє життя вони зазнали чимало гонінь і тому після смерті їх занесли до лику святих.

Що не можна робити 

  • 19 листопада не можна думати про інших погано, лихословити, сваритися.
  • Наші предки намагалися не виносити цього дня сміття з хати.
  • 19 листопада не беруть в борг і не позичають гроші.
  • Не варто лінуватися.

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо на річці промерзає купою лід, наступного року чекали на багато хліба;
  • коли коні з апетитом їдять, взимку не будуть хворіти;
  • 19 листопада гладкий лід, можна очікувати хорошого урожаю;
  • снігопад вказував на сніжну зиму;
  • якщо на небі зірки здаються маленькими – скоро випаде сніг.

За народним календарем 19 листопада наші предки святкували “День Павла Сповідника”, який ще називали “Павла-льодоставу”. Часто в  цей день вже були морози, тому річки і ставки остаточно замерзали. А селяни готувалися  до зимової риболовлі.

Вважалося, що 19 листопада потрібно провести в сімейному колі. Якщо збирається разом уся родина, значить вона буде міцною і дружною. Намагалися дати цього дня обіцянку і обов’язково її виконати. Це означало, що ви залишаєте все погане в минулому.

Іменини: Герман, Северин, Павло, Гаврило, Клавдій, Віктор, Арсеній, Василь, Анатолій, Микола, Микита, Клавдія, Олександра, Ніна, Серафима.

Раніше ми розповідали, що “Сухий закон” відміняється: на Інгулець повертається алкоголь.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору