Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як правильно обрати повербанк

Серед предметів першої необхідності повербанк нині посідає одне з провідних місць. З ним можна не боятися залишитися без інтернету, телефонного зв’язку і навігатора. Інформатор розповідає, як вибрати “банку” для смартфона, планшета, ноутбука та інших пристроїв, що потребують живлення.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Дніпро.

Power Bank’и, які представлені на вітчизняному ринку, відрізняються за типом батареї, ємністю, габаритами та дизайном.

Що необхідно знати про місткість Power Bank’ів
“Обираючи ємність зовнішнього зарядного пристрою, покупці часто роблять помилку – намагаються дізнатися, скільки циклів зарядки забезпечить “банка”, розділивши її номінальний об’єм на ємність батареї гаджета. Але жоден Power Bank не віддає накопичену енергію повністю”, – говорить консультант одного з магазинів побутової техніки Ілля Кравченко.

В ідеалі, за його словами, повербанк об’ємом 3000 мАг повинен був би повністю зарядити смартфон з батареєю 3000 мАг. Але ККД більшості “банок” становить близько 80-90%. Ще 10-20% енергії витрачається на роботу самого пристрою. Тому слід вибирати мобільну батарею не “впритул”, а із “запасом”.

У магазинах продається величезна кількість різних моделей УМБ об’ємом від 1500 до 50000 мАг. Найпоширеніші з них – на 10000-12000 мАг. Зазвичай їх вистачає на дві-три підзарядки смартфона з середньостатистичною батареєю 3000-4000 мАг.

Наприклад, для Айфонів фахівці радять вибирати зовнішню зарядку з кабелем Lightning. Об’єм батареї – близько 10000 мАг.

“Кращі друзі”: сумісність повербанків з різними гаджетами

Сучасний Power Bank поєднується з будь-якими цифровими девайсами – смартфонами iPhone і Android, фотоапаратами, відеокамерами, планшетами, навушниками, розумними годинниками та іншими гаджетами. Параметри за вимогами заряду у них практично однакові. Для підключення лише потрібно USB-кабель з відповідним конектором.

Найголовніший чинник – це сила струму 1А або 2А. Якщо пристрій живиться 1А, то роз’єм 2А впорається зі своїм завданням швидко. Ну а якщо ж навпаки, планшет з силою струму 2А під’єднати до 1А, то часу на зарядку піде дуже багато.

“На що варто звертати увагу, так це на параметр вихідної напруги. Дізнайтеся його в характеристиках повербанка, а потім порівняйте зі значенням на “рідній” зарядці того пристрою, який плануєте підключати до мобільної батареї. Параметри повинні збігатися”, – пояснює Ілля Кравченко.

Для одночасного заряджання декількох пристроїв потрібно купувати “банку” не з одним портом USB. Якщо у повербанку є два порти, то сила струму в них розподілена на 1А і 2.1А.

Як вибрати Power Bank для ноутбука?

“Потужний повербанк, який повною мірою здатен заряджати ноутбук, знайти складно. Це пов’язано з тим, що переносні зарядні устрої спочатку були створені не для ноутбуків, а для менш габаритних пристроїв. Зрозуміти, чи впорається зовнішній зарядний пристрій з зарядкою ноутбука, можна, проаналізувавши його параметри універсальності, портів і характеристик”, – розповідає спеціаліст.

Power Bank’и для ноутів зазвичай мають ємність 20000-50000 мАг і струм від 3 А. Вони підходять для заряджання й іншої сучасної електроніки: смартфонів, планшетів, екшн-камер, гіроскутерів. Також їхньою особливістю є наявність спеціального роз’єму: Type-A Plug, Type-B Jack або Type-C, розрахований на потужність струму 100 Вт. Крім наявності такого порту необхідний кабель, який підтримує даний стандарт.

В сучасних ноутбуках вимоги напруги 15-20 V, тому призначені для такої роботи повербанки оснащуються розподільниками на 16-19 V. Сила струму повинна бути вищою від 3А.

Додаткові функції роблять використання Power bank’а більш комфортним, але не є обов’язковими. Найпопулярніші це функція швидкого заряджання, бездротова зарядка, захист від перегріву, короткого замикання, стрибків напруги, перезаряджання та вбудований LED-ліхтарик.

Раніше ми розповідали, про бензиновий чи дизельний: який генератор краще.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору