Інформатор Кривий Ріг

Анонси

Що буде з пенсією в Україні, якщо людина виїхала за кордон

В Україні пенсія виплачується щомісяця за вказаним у заяві місцем проживання пенсіонера, незалежно від місця реєстрації через пошту чи установи банків. Якщо ж людина проживає за кордоном, то виплата припиняється. Не йдеться про випадки тимчасового від’їзду. 

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

Існує певна система моніторингу, яка запобігає надмірним виплатам, пише видання “На пенсії”.У разі коли термін дії банківської картки закінчився, виплату пенсії автоматично переводять на “Укрпошту”. Банки повідомляють органи Пенсійного фонду України.

Однак якщо людина не забирає свою пенсію поштою понад пів року, то її нарахування повністю припиняється до з’ясування обставин. Пенсіонеру, який не знімає пенсію зі своєї банківської картки понад рік, також припиняють виплати. Відновити виплату пенсії можна лише на підставі особистої заяви пенсіонера. Заборгованість з неотриманої пенсії виплачується лише за три минулі роки. У разі частина суми неотриманої пенсії, але не більше ніж за 12 місяців, виплачується відразу, а решта суми виплачується щомісяця рівними частинами, що не перевищують місячний розмір пенсії.

Як змінилися пенсії під час війни

За перші пів року 2022 середня пенсія зросла на 17% у гривні та на 10% у доларовому еквіваленті. Пенсіонери отримували 4 437 гривень або ж 152 доларів у порівнянні з відповідним періодом того річ. Проте вже за місяць, після зміни курсу національної валюти у липні 2022, середня пенсія становить 121 долар (4 496 гривень). Кількість пенсіонерів, які отримують виплати менші за 3 тисячі гривень, зменшилась з 54% у до 43% цьогоріч. Натомість збільшився відсоток пенсіонерів, які отримують понад 10 тисяч гривень — до 6,6%. Від 5 тисяч до 10 тисяч гривень отримують 18,5% пенсіонерів проти 13,5% у першому півріччі торік. За рік кількість пенсіонерів скоротилась майже на 200 тисяч. Темпи скорочення дещо вщухли: якщо за I півріччя 2021 року кількість пенсіонерів зменшилась на 1,5%, то у відповідний період 2022 — на 0,6%. Загалом станом на липень в Україні понад 10 мільйонів пенсіонерів.

Раніше ми розповідали, як оформити пенсію, яку отримуватимуть родичі загиблих військовослужбовців, поліцейських та рятувальників.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору