Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

«Житлові приміщення для ВПО»: як скористатися пільговою іпотекою

Програмою «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» скористалися вже 475 родин. Вони придбали житло за пільговою іпотекою. Зареєструватися для участі у програмі можна через портал державних послуг «Дія» або в регіональних управліннях Держмолодьжитла.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

За інформацією Міністерства розвитку громад та територій України, вартість житла, яке купують за цією програмою, є найнижчою з-поміж інших державних житлових програм, що діють в Україні. У пільгову іпотеку можна взяти тільки готове або прийняте в експлуатацію житло. При цьому українці можуть самостійно обирати житло. Зокрема, з 475 квартир 429 купили у фізичних осіб та лише 46 – у забудовників.

«За умовами програми, кредити ВПО надаватимуть на термін до 30 років, виходячи з нормативної площі житла (21 кв. м загальної площі на особу і додатково 10,5 кв. м на сім’ю)», – пише Урядовий портал.

Що відомо про програму

Програма «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» започаткована у липні 2021 року. Програма фінансується за рахунок 25,5 млн євро гранту Уряду Німеччини. Станом на 1 листопада у відкритому реєстрі кандидатів на отримання кредиту за цією програмою зареєстрували 30 119 заяв.

Відбір переможців здійснюється методом комп’ютерної вибірки за допомогою генератора випадкових чисел із застосуванням програмного забезпечення. Кредити надаються на термін до 30 років під 3% річних, виходячи з нормативної площі житла 52,5 кв. м загальної площі на особу чи сім’ю з двох осіб і додатково 21 кв. метр на кожного наступного члена сім’ї.

Житло можна обирати тільки на вторинному ринку. Вони мають бути прийняті в експлуатацію не більше ніж 50 років тому чи реконструйовані не більше 35 років тому.

«Програма «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» на сьогодні є найбільш результативною і дієвою житловою програмою в Україні, яка дає вимушеним переселенцям реальну можливість реалізувати мрію про власний дім», — заявила заступник Міністра розвитку громад та територій України Наталія Козловська.

Раніше ми писали, де у Кривому Розі ВПО можуть отримати набір зимових речей для дітей.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору