Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

17 листопада – День студента України: які народні свята та прикмети

17 листопада відзначають День студента України, Всесвітній день Книги рекордів Гіннеса, Міжнародний день філософії. 17 листопада за православним календарем – день пам’яті святих мучеників Нікандра єпископа Мирського і Єрмея.

Інформатор розкаже про основні події  на 17 листопада.

День студента України

На жаль, святкування засновано на честь досить трагічної події, яка сталася в 1939 році в Чехії. Під час мирної акції протесту один зі студентів був поранений поліцією та від отриманих травм помер. Його смерть стала причиною кількох протестів, що прокотилися країною і привернули увагу окупаційної влади. Після наради з Адольфом Гітлером в Чехії закрили всі вищі навчальні заклади на 3-річний термін.

Всесвітній день Книги рекордів Гіннеса

Свято було започатковане 2005 року, а дату обрали на честь того дня, коли Книга рекордів Гіннеса здобула титул такої, яка найбільше продається. Ідея її концепції належить Г’ю Біверу. Він був директором пивоварні і часто чув серед відвідувачів суперечки про різні рекорди. Тому 1951 року Бівер вирішив, що їх можна записувати в спеціальну книгу. А свою назву вона перейняла від назви пивоварні — Arthur Guinness Son&Co.

Міжнародний день філософії

Свято було започатковане Всесвітньою організацією ЮНЕСКО 2002 року. Вже 2005 року ООН вирішила оголосити свято Міжнародним днем. В події беруть участь 70 країн світу.

День пам’яті святих мучеників Нікандра єпископа Мирського і Єрмея

Згідно переказів, Єрмей та Нікандр навчалися у святого Тита, а він був учнем апостола Павла. Через проповідування вони навернули багатьох людей до християнської віри. Правителі, які все ще поклонялися ідолам, дізналися про двох проповідників. За це Нікандра та Єрмея схопили в катували, умовляючи відмовитися від віри. Вони не відреклися від Христа, за що поплатилися життям.

Що не можна робити цього дня

Наші пращури помітили, що 17 листопада був нещасливим днем, тому в народі існувало чимало забобон:

  • Не варто ступати на перехрестя, адже в цей день тут збиралася нечисть, яка могла заподіяти зло. Якщо ж оминути перехрестя не вдавалося, то три рази хрестилися і промовляли “Отче наш”.
  • Не можна виносити гроші, їжу та інші речі з дому, щоб не втратити щастя.
  • 17 листопада не можна було святкувати весілля або заводити нові знайомства, тому що хорошого результату не буде.
  • Цього дня не давали гроші в борг, навіть якщо просили найближчі родичі.

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • якщо мишей більше, ніж зазвичай, зима буде холодною;
  • на небі молодий місяць і випав сніг – скоро він буде танути;
  • на небі новий місяць – дивилися, який сьогодні день і погода, бо вона буде триматися до грудня;
  • здалеку ліс здається чорним – буде відлига;
  • навколо сонця білі круги – буде сніжна буря.

17 листопада над дверима будинку малювали хреста за допомогою крейди, щоб нечиста сила не проникла до середини. Також на підвіконня насипали ягідки горобини. Жінки намагалися будь-якими способами утримати чоловіка вдома, щоб не пішов до коханки.

Пращури вірили, що 17 листопада буде погана погода. Навіть говорили: “Ярема (Єремій) – сиди вдома”. Існувало повір’я, що цього дня на землю спускається нечиста сила, яка ходить між будинками і намагається поцупити у людей вугілля. Обов’язково запам’ятайте сон, який приснився в ніч проти 17 листопада. Вважається, що він покаже, чого потрібно остерігатися в житті.

Іменини: Ілля, Олександр, Іван, Порфирій, Семен, Степан, Федір, Фаїна.

Раніше ми розповідали, про те, що на Кривий Ріг насуваються морози та сніг.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору