Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Непомітний для ворогів: у Дніпрі створили унікальний безпілотник «Чаклун»

Коли в українському суспільстві мова заходить про безпілотники, то в першу чергу на думку спадають «Байкактари». Усе – через ефектні відео їхньої роботи по ворожій техніці. Або ж про «Шахеди», які тероризують українські міста. Якщо ж мова йде про дрони українського виробництва – то можна згадати БпЛА «Лелека», «Фурія», та й, напевне, і все. Проте багато ентузіастів створюють власні безпілотники, які вже довгий час допомагають на передовій. Наприклад, розвідувальний безпілотний авіаційний комплекс (БпАК) «Чаклун», який створили у Дніпрі.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Дніпр та президента федерації авіамодельного спорту Дніпропетровської області Дмитра Панченко, до лютого 2022 року федерація авіамодельного спорту регіону проводила всеукраїнські змагання та фестивалі, організовувала роботу дитячих гуртків. Зараз хобі багатьох людей наразі відійшли на другий план, проте справа авіамоделістів розвивається і перетворюється на корисне для країни та військових заняття.

“Ми зібралися і зрозуміли, що найкраще, що ми можемо зробити – це створювати безпілотники, навчати військових. «Літаки» різного призначення, цим і займаємось. Почали з одного невеликого розвідника, потім почали з’являться його різні модифікації”, – розповів Дмитро Панченко.

Безпілотник отримав назву «Чаклун», оскільки усі спочатку дивувались, як він самостійно йде по маршруту місії та як протистоїть засобам радіоелектронної боротьби. Наразі вже більше ніж 100 «Чаклунів» працюють на перемогу України на фронтах по усій країні.

Комплекс «Чаклун» складається з двох безпілотників, оснащених камерами, акумуляторами, запасними акумуляторами, передавачем, ноутбуком, на якому проходить обробка інформації, а також ремонтним комплектом. Його основною перевагою є відносна доступність. “Чаклуна” можна співставити з квадрокоптерами, проте роботи він робить набагато більше.

«Чаклун» – це швидкий та маневровий безпілотник, легкий у використанні. Його не видно на радарах, а засоби радіоелектронної боротьби по ньому влучають лише тоді, коли працюють по комусь, а він випадково попадає у зону їх дії. Цей БпЛА призначений для глибинної розвідки, дальність польоту з різними акумуляторами може складами від 100 до 150 кілометрів, а «робоча» висота – від 300 до 500 метрів. Програмна швидкість складає 90 кілометрів за годину. Ще один важливий «плюс» – це ремонтопридатність. Один безпілотник може виконати 10 вильотів, рекордсмени ж вже виконали понад 100. Це залежить не тільки від майстерності пілота, але й від вдачі. Але окупається такий апарат лише за один виліт.

"Чаклун" - швидкий та майже непомітний для ворогів

“Чаклун” – швидкий та майже непомітний для ворогів

Винахідники вже розробили 5 різних моделей безпілотника-розвідника, навіть з приладами нічного бачення. Для прискорення збирання – вже розробили матрицю і планують фюзеляжі та деякі компоненти робити в Україні. Вони стверджують, що можуть робити більш ніж 100 бортів на місяць.

Окрім цього, Дмитро Панченко зазначив, що їх команда має плани перейти у більш «важкий» клас – вже розробили «літак» з двигуном внутрішнього згоряння. Поки що це тільки носій, проте він може бути як розвідником, так і переносити корисні вантажі.

Можливо виготовляти до 100 таких БпЛА на місяць

Можливо виготовляти до 100 таких БпЛА на місяць

Раніше Інформатор писав про те, що у Кривому Розу роблять міні джипи для ЗСУ.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору