Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

10 листопада – Міжнародний день вишивальниць: яке народне свято та основні подіїї

10 листопада відзначають свята: Міжнародний день вишивальниць, Міжнародний день бухгалтерії, Всесвітній день молоді. В церковному календарі відзначають день пам’яті святої і великомучениці Параскеви П’ятниці.

Інформатор розкаже події та чого не можна робити цього дня.

Міжнародний день вишивальниць

Його започаткували зовсім недавно – в 2013 році. А дата обрана зовсім не випадково. Саме в цей день вшановують пам’ять святої Параскеви Іконійської, яка вважається покровителькою праці вишивальниць.

Міжнародний день бухгалтерії

Його посвятили дню, коли була опублікована книга Луки Пачолі “Все про арифметику, геометрію і пропорції”, в якій можна знайти чимало інформації про бухгалтерську справу. Саме Пачолі вважають батьком бухгалтерії.

Свято було створено 1972 року і мало назву День бухгалтерської кар’єри, проте через чотири роки її змінили на більш сучасну. В Україні Міжнародний день бухгалтерії відзначають рідко, бо існує окреме національне свято, яке припадає на 16 липня.

Всесвітній день молоді

Був запроваджений на честь заснування в Лондоні Всесвітньої організації демократичної молоді (10 листопада 1945 рік). Щорічно цього дня проводять фестивалі. Перший пройшов в 1947 році.

День пам’яті святої і великомучениці Параскеви П’ятниці.

Народилася в Іконії (Мала Азія) в III столітті в християнській родині. Після смерті своїх батьків вела тихе і скромне життя, постійно молилася і опікувалася над знедоленими. Численні люди, дивлячись на її богоугодне життя, наверталися до Християнської віри. Через це на неї розлютилися жерці, які кинули її до в’язниці.

В той час до Іконії прибув новий намісник імператора, який повинен був мучити християн. До нього привели Параскевію, яка відразу визнала свою віру. За це її довгий час жорстоко карали. Свята жінка не витримала тортур.

Серед народу великомучениця Параскева дуже шанувалася. На її честь будували храми, які називали П’ятницями. На іконах вона зображується високою і суворою, з сяйливим вінком на голові. Згідно з церковними віруваннями Параскева була покровителькою худоби і полів. Її ікони часто ставили в хаті, щоб в сім’ї панували добробут і щастя. Також до Параскеви прийнято молитися, якщо потрібно захистити домашню худобу від хвороби чи смерті.

Що не можна

Наші пращури вважали, що цього дня не можна прясти. А от шити дозволялося, тому ввечері дівчата традиційно збиралися за вишивкою і вели розмови. Існувала думка, що якщо в цей день помолитися святій Параскеві, то скоро вийдеш заміж.

Також були й інші заборони:

  • якщо багато сміятися цього дня, потім прийдеться плакати, тому люди намагалися не веселитися;
  • за народним повір’ям заборонялось мити підлогу, щоб після смерті не валятись в помиях;
  • щоб не накликати нещастя, намагалися в цей день не чистити димохід;
  • 10 листопада вагітні жінки не давали в борг грошей, адже з ними віддавалося щастя малюка в чужі руки;
  • не варто було мити посуд, голову та купатися.

Взагалі робили все, аби менше контактувати з водою.

Народні прикмети та традиції

  • дивилися, який сьогодні день: якщо на деревах тримається іній, скоро буде морозно;
  • місяць оточений колом – чекайте на бурю;
  • ранішній туман означає, що скоро буде відлига;
  • поки на вишні тримається листя, зима не прийде;
  • якщо в цей день побачити білку, значить, буде потепління.

До XX століття в українців існувала особлива традиція “годувати” Параскеву. В цей день господиня прикрашала стіл новою білою скатертиною і ставила розведений мед (канун). А потім протягом всього року кожної п’ятниці залишала кашу, ложку і хліб-сіль.

Іменини: Максим, Іван, Георгій, Афанасій, Микола, Арсеній, Наум, Кузьма, Нестор, Терентій, Степан (Стефан), Анна (Ганна), Параскева (Параска), Неоніла.

Раніше ми розповідали, що у Дніпрі врятували Захисника, якому ворожий снайпер поцілив у голову.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Євгенія Глубінок

 

 

 

Нагору