Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

9 листопада – День української писемності та мови: що святкується, чого не можна робити

9 листопада відзначають День української писемності та мови, Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва, Міжнародний день проти фашизму і антисемітизму. В церковному календарі – день пам’яті преподобного Нестора Літописця.

Інформатор розповість, чого не можна робити та прикмети цього дня.

День української писемності та мови

В Україні святкують День української писемності та мови, який був започаткований Указом Президента в 1997 році. Дата припадає на важливе православне свято – день вшанування пам’яті Нестора Літописця. Саме він був послідовником творців писемності слов’ян Кирила і Мефодія. Дослідники вважають, що писемна українська мова починається з його праці. Нестор Літописець є автором неоціненного скарба нашої культури – “Повісті минулих літ”.

Термін “українська мова” почали вживати від XVI століття, щоб позначити мову українців, які проживали на цих землях під час панування Речі Посполитої. Вона належить до слов’янської групи індоєвропейської мовної сім’ї.

Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва

Раніше цей день відзначали 23 березня (за Указом Президента від 2000 року), але 2013 року святкування було перенесено на 9 листопада. В цю важливу дату відзначається вагомий внесок працівників творчих професій у відродження нашої культури, мови, проведення культурно-просвітницької діяльності. Завдяки справжнім майстрам вдалося зберегти українську самобутність, попри постійний натиск з боку агресорів.

Міжнародний день проти фашизму і антисемітизму

Його заснували як день пам’яті, коли Третій рейх провів першу наймасштабнішу акцію фізичного насильства у відношенні до євреїв. Запроваджений за ініціативою Міжнародної мережі проти расизму UNITED, в яку входить понад 500 організацій з 49 країн світу.

День пам’яті преподобного Нестора Літописця

Народився Нестор Літописець близько 1056 року, помер близько 1114 року. Чернець Києво-Печерського монастиря, святий, літописець, письменник. Для українців ця людина назавжди залишиться значущою фігурою. Адже саме він створив “Повість минулих літ”.

Окрім богослов’я, преподобний Нестор, мав знання з літератури, історії, в досконалості говорив грецькою мовою. За це його вважали однією з найосвіченіших людей в Київській Русі в XI на початку XII століття.

Що не можна робити 

Наші пращури вважали, що 9 листопада не можна лаятися, інакше до Різдва будете один на одного гніватися. Також існували й інші заборони:

  • в цей день намагалися багато не працювати;
  • не варто переїдати і зловживати алкоголем;
  • в цей день не ходили в гості, щоб не винести щастя зі свого дому.

Творчі люди (наприклад, актори) намагалися не приймати квіти. Існувало повір’я, що слава може згаснути, якщо взяти подарунок.

Народні прикмети і традиції

В цей день з давніх-давен існували певні прикмети:

  • дивлячись, який сьогодні день, наші предки вміли вгадувати погоду: якщо стелиться туман – буде відлига, а якщо на сиру землю падає сніг – весною рано зацвітуть проліски;
  • іній на деревах означав, що скоро вдарить мороз;
  • вітер кілька днів дме в одну сторону – чекайте на опади;
  • гусак довго плаває на воді, значить холодів ще не буде.

У наших пращурів цього дня було прийнято давати обіцянки. Також намагалися завершити всі справи. Вважалося, якщо закінчити обіцяну роботу, ваше бажання обов’язково здійсниться. Проте, якщо обіцянку не виконати, можна накликати біди.

Іменини: Нестор, Марк, Андрій, Агрипін, Олександр, Капітоліна, Еротіїда, Єлизавета.

Раніше ми розповідали, які потяги курсують з Кривого Рогу на 9 листопада.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору