Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

4 листопада – День залізничника в Україні: народні прикмети та традиції

4 листопада відзначають свята: День залізничника в Україні, День дорожнього регулювальника, День царя Тутанхамона. В церковному календарі відзначають День пам’яті святого Аверкія.

Прикмети та основні події цього дня – повідомить Інформатор.

День залізничника в Україні

Для економічного розвитку і промисловості залізничне сполучення завжди було дуже важливим. 1843 року була побудована Інкерманська залізниця, а 1855 року – Велика Кримська Центральна залізниця. Її загальна довжина становить 23 км. Від 1868 року почалася розбудова залізничних сполучень. Спочатку в незалежній Україні День залізничника святкували на початку серпня. Але 2002 року президент Леонід Кучма видав указ, за яким святкування перенесли на 4 листопада. Цікавий факт: сучасна Україна за довжиною залізничної мережі посідає в Європі третє місце.

День дорожнього регулювальника

Професійне свято всіх тих, хто пов’язаний з цією професією. Палицю чорно-білого кольору, яка сьогодні відома всім, створили 1939 року. Таке поєднання вибрали не випадково – в темряві ці кольори добре видно. Головне завдання дорожнього регулювальника – керувати рухом транспорту за допомогою спеціальних сигналів. Регулювальники працюють в особливому одязі з розпізнавальними знаками та екіпіровкою.

День царя Тутанхамона

Саме цього дня 1922 року були віднайдені гробниці легендарного давньоєгипетського правителя. Відкриття зробив британський археолог Говард Картер. Хоча сам Тутанхамон не встиг нічим прославитися за часи свого правління, його добре знають як найвідомішого царя Стародавнього Єгипту. В гробниці знайшли 3500 старовинних предметів. Наразі більша частина з них перебуває в Каїрському музеї.

День пам’яті святого Аверкія

Він був єпископом у місті Єрополь (Мала Азія). У 72-річному віці вирушив в подорож до Риму. Коли повертався, то зайшов до Месопотамії та Сирії. Там Аверкій зустрівся з побожними християнами та допоміг їм скріпитися у вірі. Після повернення додому жив благочестивим життям. Помер 193 року.

Що не можна робити

  • займатися домашньою роботою.
  • Не варто лаятися, лихословити, з’ясовувати стосунки.
  • Не позичайте гроші.
  • Бажано не заздрити іншим людям, тому що можете залучити цим неприємності.
  • Не вирушайте в далеку дорогу.

Народні прикмети і традиції 

  • дивилися, який сьогодні день: немає дощу – наступний рік буде неврожайним;
  • сильна злива цього дня означає, що негода буде довго тривати;
  • вранці туман – чекайте на теплі дні.

4 листопада наші предки намагалися закінчити всі будівельні роботи. Часто йшли до церкви, щоб помолитися біля ікони Божої Матері і попросити в неї благословення.

Іменини: Герман, Володимир, Василь, Денис, Григорій, Іраклій, Іван, Максим, Костянтин, Олександ, Микола, Федір, Ганна, Єлизавета.

Раніше ми розповідали, чи буде “Укрпошта” видавати пенсії без електрики та зв’язку.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору