Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

2 листопада – Всесвітній день балету: що відмічають, чого не можна робити, День янгола

2 листопада відмічають Всесвітній день балету, Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів. У церковному календарі –  день пам’яті великомученика Артемія.

Інформатор розповість чого не можна робити 2 листопада та які прикмети цього дня.

Всесвітній день балету

Ініціатором створення свята виступив Лондонський королівський балет, ідею якого підтримала більшість відомих світових театрів. Зародження балету відбулося в Італії в епоху Відродження. Тоді це були невеликі сценки на карнавалах. Виступи проводили в сукнях, які сягали щиколотки. Інколи глядачі могли приєднуватися до танцю. Однак з часом вони перетворилися на самостійні спектаклі.

Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів

Протягом багатьох століть українці боролися і продовжують боротися за створення своєї держави та свободу висловлювання думок. Українська журналістика також пройшла тернистий шлях, адже всі роки журналісти намагалися обійти систему, щоб громадяни могли отримувати лише правду. На жаль, з гіркою правдою готові миритися не всі. Тому з року в рік професія журналіста стає все небезпечнішою. За понад 25 останніх років було скоєно чимало злочинів та фізичних нападів на журналістів. В дев’яти з десяти випадків злочинці залишалися непокараними. Переломним моментом стала смерть Георгія Ґонґадзе. Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів був створений Генеральною Асамблеєю ООН 2013 року. Дату обрали на честь двох французьких журналістів, які були вбиті 2013 року в Малі.

День пам’яті великомученика Артемія

Він був ранньохристиянським святим, великомучеником, воїном та римським правителем Єгипту. Обезголовили його за віру в Христа в Антіохії 363 року, коли до влади прийшов імператор Юліан Відступник. Спочатку Артемій був прихильником єретиків-аріян і переслідував вірних християн. Однак за часів імператора Костанція його було призначено воєводою Єгипту. Він відзначився тим, що руйнував язичницькі святині і храми.

Що не можна робити 

  • Заборонено влаштовувати будь-які гучні гуляння, в тому числі весілля.
  • Не варто сваритися, тому що не вдасться помиритися найближчим часом.
  • Не ходіть на кладовище після заходу сонця – можна накликати біду на своїх рідних.
  • Краще не витрушувати подушки та покривала.

Народні прикмети і традиції 

  • дивилися, який сьогодні день: на суху землю випав сніг – скоро буде тепло;
  • на деревах видно іній – наступного сезону буде поганий врожай;
  • холодна погода означає теплу зиму.

В народі 2 листопада називали Артем’єв день. Здавна вірили, що сьогодні потрібно піти до церкви людям, у яких грижа. Якщо поставити свічку перед іконою святого Артемія і помолитися, можна отримати зцілення.

Іменини: Олександр, Артем, Герман, Зосим, Леонід, Іван, Михайло, Павло, Микола, Петро, Ірина.

Раніше ми розповідали, що мешканець Кривого Рогу знайшов на вулиці зброю та викликав поліцію.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору