Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

29 жовтня: які церковні свята та прикмети цього дня

29 жовтня, у світі відзначають Всесвітній день боротьби з інсультом, Міжнародний день псоріазу, День відлюдника та День цементу. В Україні цього дня святкують День військового фінансиста Збройних Сил України, в Туреччині – День проголошення Республіки, в Камбоджі – День коронації, у Ліберії – День молоді, у США – Національний день вівсянки та Національний день кішки. В церковному календарі вшановують мученика Лонгіна та День пам’яті княгині Євпраксії Псковської.

Інформатор розкаже які прикмети цього дня.

День військового фінансиста Збройних Сил України

Свято встановлено в 1999 році, а датою обрано 29 жовтня – в цей день було створено Фінансове управління головного оборонного відомства України. Головне завдання фінансової служби ЗС України – забезпечення своєчасних виплат фінансового забезпечення та грошових винагород військовослужбовцям, а також цільового та ефективного використання коштів, виділених на оборону держави.

День мученика Лонгіна

Лонгін походив з Каппадокії і перебував на службі у правителя Юдеї – Пілата. Лонгін був тим, хто знаходився поруч з Ісусом, коли той страждав на хресті. Бачачи муки Спасителя, Лонгін увірував в нього, як в Сина Божого, пішов на батьківщину і став там проповідувати християнство. юдеї дізналися про це і переконали Пілата, щоб він судив Лонгіна. Так і сталося, сотника обезголовили.

День пам’яті княгині Євпраксії Псковської

Княгиня Євпраксія Псковська була дружиною князя Ярослава Володимировича, який жив у Пскові. У 1214 році князь залишив сім’ю і дітей, пішов у Ліфляндію до лицарів. Княгиня, залишена чоловіком, вирішила присвятити своє життя Богу і благочестивим подвигам. Саме вона заснувала монастир в Пскові, де була настоятелькою. У 1243 році померла від рук свого пасинка. Тіло поховали в монастирі, мощі були визнані чудотворними.

Прикмети:

  • місяць великий і світить яскраво – скоро настануть холоди;
  • випав сніг 29 жовтня – зима буде сніжною;
  • сонце сховалося за хмарами – до погіршення погоди;
  • листя пожовкле, але не опадає – холодів чекати не варто.

Що не можна робити

29 жовтня вважається священною датою, тому сьогодні не можна займатися справами, які можуть вплинути на зір, наприклад, вишивати або займатися рукоділлям. Також не рекомендується ходити в ліс, особливо, молодим дівчатам. У цю пору року там мешкає лісовий дух і може потягти красуню до себе.

Що можна робити 

У цю дату наші предки проводили обряди, щоб захистити свої будинки. Сотник Лонгін – захисник від нечисті, тому йому люди моляться про заступництво. Як оберіг слов’яни використовували образ святого і будь-який гострий металевий предмет, часто запалювали свічку. Додатково потрібно було в щілини паркану покласти колючі рослини, тоді нечиста сила точно не потрапить в будинок.

Іменини: Георгій, Євген, Іван, Кузьма, Леонтій, Олексій.

Раніше ми розповідали, кому в Україні будуть видавати безкоштовні дрова.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору