Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

28 жовтня – День бабусь та дідусів: яке церковне свято, прикмети та заборони дня

28 жовтня відзначають свята: День бабусь та дідусів, День визволення України від фашистських загарбників, Всесвітній день дзюдо. В церковному календарі – день пам’яті преподобного Євфимія Нового та преподобномученика Лукіана.

Інформатор розповість прикмети ти заборони дня.

День бабусь та дідусів

У слов’ян раніше існувало свято, яке називалося “Осінні діди”, яке припадало саме на кінець жовтня. Головною його метою було вшанування пам’яті покійних предків. Цього дня традиційно топили лазні, вся сім’я милася, а потім сідала за стіл. 2009 року у Голандському бюро запропонували хоча б в один день в році давати онукам можливість дарувати подарунки, квіти та свій час бабусям і дідусям. Так було створене нове свято.

День визволення України від фашистських загарбників

Річницю офіційно затвердив президент України Віктор Ющенко своїм указом 2009 року. Пам’ятний день присвячений тим подіям, які відбувалися за часів Другої світової війни. Саме на українській території проходили вирішальні битви, які відіграли найбільшу роль у результаті всієї війни. 28 жовтня 1944 року після 15 наступальних операцій фронтового та стратегічного масштабу землі України були повністю звільнені від фашистів.

Всесвітній день дзюдо

Цього дня велика кількість дзюдоїстів зі всієї планети збираються онлайн чи на реальних зустрічах, щоб поговорити про своє захоплення, поділитися останніми досягненнями тощо. Історія цього бойового мистецтва почалася 1882 року. Молодий японець, на ім’я Дзігоро Кано заснував в буддійському храмі Ейсьодзт (Токіо) школу “Кокодан”.

День пам’яті преподобного Євфимія Нового та преподобномученика Лукіана

Святий Лукіан був одним з великих отців Києво-Печерських. Про його життя Церкві відомо дуже мало. Він був пресвітером Печерської обителі і був замучений татарами 1243 року. А ось преподобний Євфримій Новий народився в місті Анкіри (Галатія). Його батьки були побожними християнами, тому і сина виховали в своїй вірі.

Прикмети:

  • сніг пішов 28 жовтня – зима буде затяжною і холодною;
  • собаки відмовляються від їжі – до погіршення погоди;
  • раптом з’явилися комарі – до теплої зими;
  • місяць в колах – скоро почнуться заморозки.

Що не можна робити 

Християнська церква сьогодні забороняє працювати, причому, і в городі, і вдома. Небажано фізично перепрацьовувати, якщо вам потрібно зробити щось трудомістке – перенесіть на інший день. Також 28 жовтня краще утриматися від сварок, конфліктів і образ.

Що можна робити 

Наші предки в цей день очищали льон від залишків кострики, робили це швидко, щоб льон не встиг наповнитися вологою. Існує повір’я, що саме в цей день в будинок повертається Кікімора і починає заважати дівчатам по господарству. Шкоди вона не приносить, але іноді ви можете відчувати її присутність. Вважається, що Кікімора – це дух померлих дітей або тих, хто помер уві сні.

Іменини: Іван, Денис, Лука, Юхим.

Раніше ми розповідали, де у Кривому Розі знаходиться патріотичний під’їзд.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору