Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

20 жовтня – Міжнародний день кухаря і кулінара: яке народне свято та які події

20 жовтня відзначають Міжнародний день кухаря і кулінара, Міжнародний день лінивця, Міжнародний день авіадиспетчера, Всесвітній день боротьби із захворюванням на рак молочної залози. В церковному календарі відзначають день пам’яті мучеників Юліана і Кесарія.

Інформатор розкаже що не можна робити 20 жовтня.

Міжнародний день кухаря і кулінара

Свято досить молоде, його заснували з ініціативи асоціації, яка підтримує кулінарні співтовариства з різних країн 2004 року. Кухарська справа – одна з найдавніших професій. Щойно люди навчилися добувати вогонь, вони відразу почали готувати на ньому страви. Донині збереглися рецепти Стародавніх Китаю та Єгипту.

Міжнародний день лінивця

Свято було створено фондом захисту дикої природи AIUNAU. Перша міжнародна нарада, присвячена цим найповільнішим тваринам світу, була проведена в листопаді 2010 року в колумбійському місті Медельїн.

Міжнародний день авіадиспетчера

Свято заснували після того, як у столиці Нідерландів створили всесвітнє об’єднання спілок авіаційних диспетчерів (IFATCA). Головна його мета – сприяти розвитку інтересів професії.

Всесвітній день боротьби із захворюванням на рак молочної залози

2005 року президент України підписав відповідний документ. На жаль, рак грудей займає перше місце в світі серед онкозахворювань. Найчастіше він вражає жінок. Щорічно лише в Україні реєструють майже 15 тисяч жіночого населення.

День пам’яті мучеників Юліана і Кесарія

Вони постраждали за часів правління імператора Клавдія I. Кесарія прийшов в місто Теракінію, де побачив язичницькі жертви і затоптав їх ногами. Його відразу ув’язнили, а потім силою привели до язичницьків ідолів. Капище обрушилося і поховало під собою жерців. В цьому діянні до нього приєднався Юліан. За це їх кинули в море, де тіла виловили християни і поховали.

Що не можна робити 

  • Не варто легко одягатися, тому що можна захворіти.
  • Не працюйте з тістом – випічка не вийде.
  • Не розповідайте сон, який приснився в ніч проти 20 жовтня.

Народні прикмети і традиції 

  • дивилися, який сьогодні день: випав перший сніг, то 22 листопада можна чекати на зиму;
  • на березі і дубі ще є листя – зима буде холодною;
  • гарна погода – такою вона буде ще 3 тижні.

В народі 20 жовтня називали Сергіїв день або Сергій Зимовий. Жінки цього дня обов’язково надягали нові шапки чи хустки. Вірили, що тоді весь рік не буде боліти голова.

Іменини: Сергій, Олександра, Святослава.

Раніше ми розповідали, розклад курсування потягів з Кривого Рогу на 20 жовтня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору