Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Переїхали жити на дачу: чи потрібно вносити її до Державного реєстру

Криворіжці все частіше обирають дачні і садові будинки як місце постійного проживання. Особливо, коли насувається зима, з-від усюди лунають заклики про покупку буржуєк і альтернативних обігрівачів. В цьому випадку виникає питання, чи треба вносити дачний будинок до Державного реєстру речових прав на рухоме майно.

Відповідь на це дає Інформатор з посиланням на Криворізький виконком.

Житловий будинок використовується впродовж усього року, як постійне місце проживання, дача – впродовж сезону. Законодавством не передбачено обов‘язків вносити відповідні зміни до записів Державного реєстру прав.

Зареєстроване право власності та рішення про проведення садового чи дачного будинку в житловий є достатнім підтвердженням належності особі на праві власності такого об‘єкта нерухомого майна як житлового. Крім цього, рішення про переведення достатньо для реєстрації місця проживання.

Переведення дачних і садових будинків у жилі здійснюється безоплатно органами місцевого самоврядування. Для переведення необхідно, щоб садовий будинок відповідав державним будівельним нормам.

У Кривому Розі рішення про переведення дачного або садового будинку в житловий приймають у виконкомі районних у місті рад.

У разі якщо, садовий або дачний будинок після переведення у житловий було реконструйовано та введено в експлуатацію після реконструкції – такі зміни обов’язково вносяться до Державного реєстру.

Олена Шевченко

Нагору