Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Чому в Україні дорожчають яйця: пояснення від експертів

Курячі яйця, які до недавнього часу вважалися одним з самих доступних та необхідних продуктів споживання, стають майже “золотими”. Лише за місяць вартість на них виросла на 21%, і це не межа.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна та аналітика Українського клубу агробізнесу Світлану Литвин, підвищення цін на яйця — це сезонне явище. Адже в міру скорочення світлового дня та зниження температури в Україні знижується і пропозиція від господарств. Відповідно ціна на яйце починає зростати. В цьому році додалися інші фактори:

  • Окупація частини країни. За даними УКАБ, в 2021 році на території Херсонської, Донецької, Луганської, Харківської та Запорізької областей вироблялося 17% промислового виробництва яєць сумарно. Зокрема, в Херсонській області розташована одна з найбільших птахофабрик – “Чорнобаївська птахофабрика”
  • здорожчання логістики і – як наслідок – побудова нових маршрутів
  • Здорожчання ветеринарних препаратів та кормових добавок через зміну курсу гривні.

Що ж стосується фактору війни та окупації, то директорка Центра аграрних реформ Любов Молдован відзначила, що через неї не тільки багато фабрик припинили роботу та постачання, але й багато людей виїхала за кордон. Отже, форс-мажор не може бути ключовою причиною. На думку фахівчині, вплинула і світова енергетична криза.

Згідно з даними Міністерства агрополітики, станом на січень 2022 року кількість одержаних яєць становить 934,6 млн штук, що на 8,1% менше порівняно з відповідним періодом минулого року.

Що з цінами

Попри тривалість світлового дня та температуру повітря, найбільший скачок цін спостерігається з травня по червень, тоді індекс вартості яєць зріс з 78,8 до 117,2. Нагадаємо, саме тоді НБУ зняв фіксацію з курса гривні. Попередні два місяці індекс тримався в межах 70-80. Такі дані наводить Укрстат. Востаннє вони оновлювались в серпні, тоді індекс вартості яєць становив 115,4.

За словами Світлани Літвін, далі ціни можуть зрости ще 10%, після чого стабілізуються.

Якщо в ситуації з овочами велику роль у дефіцитності товару грає імпорт, то за даними УКАБ, Україна майже не імпортує яйця. “Майже” – тому, що завозять інкубаційні, для подальшого розведення батьківського поголів’я. Також організація повідомила, що поодинокі випадки імпорту харчових яєць на ситуацію не впливають. А наразі і сенсу немає завозити їх. Наприклад, у Польщі вартість яєць така ж сама, як і в Україні, а враховуючи витрати на логістику, ціна імпортованого яйця у нас буде неконкурентноспроможною.

Раніше Інформатор писав про те, наскільки в Україні виростуть ціни на молочну продукцію.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору