Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

7 жовтня: яке сьогодні народне свято та які основні події

7 жовтня відзначають Всесвітній день усмішки, Всесвітній день дій за гідну працю, Всесвітній день таблиці множення, Міжнародний день листоноші. У церковному календарі відзначають День пам’яті преподобного Копрія.

Інформатор розповість які основні події 7 жовтня.

Всесвітній день усмішки

З’явилося свято 1999 року і щороку припадає на першу п’ятницю жовтня. Цей день обрали не випадково – в п’ятницю, яка чередує двом вихідним, завжди хочеться посміхатися. Свято створили на честь Харві Болл – відомого тим, що він намалював знаменитий смайлик. 1963 року він отримав замовлення на створення рекламного символу від однієї з американських страхових компаній. Головна мета символу була підняти настрій та бойовий дух співробітників. Болл думав не довго. І згодом намалював жовте усміхнене обличчя. За свою роботу він отримав 45 доларів. Символ, створений Боллом, так сподобався компанії, що його видали свім співробітникам у вигляді значка.

Всесвітній день дій за гідну працю

Профлідери різноманітними способами намагаються домогтися реалізації принципів соціальної справедливості – мітинги, ходи, зустрічі з представниками влади, пікети тощо.

Всесвітній день таблиці множення

Свято щорічно припадає на першу п’ятницю жовтня. А святкувати його почали від 2010 року. Ще чотири тисячі років тому з’явилася найбільш давня таблиця для шестидесяткового числення. Її використовували давні вавилоняни. А перша таблиця множення, яка візуально схожа на сучасну, була створена в Китаї понад 300 тисяч років до н.е. Виготовляли її з бамбукових дощещок і використовували для розрахунку десяткових чисел.

Міжнародний день листоноші

Свято заснували на честь зусиль першого розносчика газет в США музеєм Нью-Йорка 1833 року. Тоді 10-річний Бларні Флаерті вперше взяв у руки стос газет і вийшов на вулицю. Тоді хлопець кричав “Газета!” і давав у руки перехожих видання. А саме свято започаткували 1969 року.

День пам’яті преподобного Копрія

Новонародженого Копрія знайшли монахи обителі святого Феодосія в Палестині. Так як він лежав на купі перегною (копрія), то вирішили його так і назвати. Виховувався в монастирі. Згодом прийняв постриг і провів в обителі все своє життя. Мирно помер у віці 90 років.

Що не можна робити в цей день

  • Заборонено лаяти дитину та відмахуватися від її проблем.
  • Не варто сьогодні ходити в гості.
  • Не можна залишати будинок без нагляду.

Народні прикмети і традиції на 7 жовтня

  • дивилися, який сьогодні день: чутно грім – зима буде ясною і без снігу;
  • багато жолудів – зимою буде сильний мороз;
  • птахи летять низько над землею – чекайте на ранню та холодну зиму;
  • великий урожай горобини і калини на холодну зиму.

В народі 7 жовтня називали Запрядальня. Зустрічали цей день з піснями і танцями. А увечері обов’язково запалювали вогні та молотили зерно. А щоб задобрити духа млина (овинника), залишали на ніч йому миску каші.

Іменини: Владислав, Антон, Давид, Семен, Дмитро, Степан, Фекла.

Раніше ми розповідали, про розклад руху потягів з Кривого Рогу на 7 жовтня.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Євгенія Глубінок

Нагору