Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Нацбанк заборонив перекази з гривневих карток на закордонні: детально про зміни

З 5 жовтня Національний банк повертає заборону на перекази з гривневих карток українських банків на картки іноземних банків. Дозвіл на такі перекази був ухвалений у квітні 2022 року. Він дав змогу українцям допомагати рідним, які були вимушені втекти від війни за кордон. За понад сім місяців війни такі перекази скоротилися, проте «міняли» використовують їх, щоб обійти обмеження на купівлю валюти. Звичайних українців такі обмеження не торкнуться.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

В Нацбанку вважають, що заборона на перекази з гривневих карток українських банків на картки іноземних банків сприятиме захисту міжнародних резервів. На початку війни регулятор вводив таку заборону, але пізніше – у квітні скасував її.

“Українці й надалі матимуть змогу переказувати кошти за кордон для оплати навчання на рахунки навчальних закладів, лікування, транспортування хворих, витрат, пов’язаних зі смертю, а також для сплати аліментів, – заявив під час брифінгу 4 жовтня заступник голови Ради НБУ Василь Фурман. – Крім того, НБУ врахував запити громадян та дозволив із 1 жовтня переказувати кошти за кордон для оплати навчання на рахунок юридичної особи-нерезидента”.

За словами Фурмана, українці можуть переказувати кошти між гривневими картками українських банків, незалежно від країни фактичного перебування клієнта.

«Зберігатиметься дозвіл на перекази з валютних платіжних карток українських банків на картки іноземних банків у межах щомісячного ліміту в розмірі 100 тис. грн», – заявив заступник голови Ради Національного банку.

Така заборона не вплине на звичні перекази. Жінка, яка знаходиться в Польщі з карткою українського банку може отримати переказ від свого чоловіка, який залишився в Україні. «Ці заходи направлені на захист золотовалютних резервів Національного банку, захист нашої економіки. Можливість здійснення фінансування оборонних закупівель. Для переважної більшості громадян це взагалі ніяк не буде стосуватися. Це для того, щоб побороти різні спекуляційні операції. Щоб не заробляв ніхто на цих операціях. Там де є обмеження, хтось буде намагатися заробляти. Нацбанк ці всі операції бачить», – повідомив Василь Фурман.

Раніше ми розповідали, про дитячу халабуду, яка спричинила пожежу у Кривому Розі.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору