Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День територіальної оборони, день вчителя, Трохимові вечірки: які свята відзначають в Україні 2 жовтня

День 2 жовтня – визначний день у календарі українців. Саме в цей день в країні відзначають два дуже важливих свята, а ще свято веселе, народне.

Про ці дати, а також про народні прикмети та звичаї 2 жовтня розповість Інформатор.

У першу неділю жовтня українці відзначають День територіальної оборони. Свято це нове. Його запровадив своїм указом президент України Володимир Зеленський 2020 року. Зараз, коли наша країна в черговий раз стикнулася з агресором, внесок бійців тероборони важко переоцінити. Вони проявили себе як потужна бойова організація, що виконує не тільки завдання з захисту певного регіону, а й сприяє деокупації української території.

У цей же день своє професійне свято відзначають українські вчителі та всі робітники освіти. З початку повномасштабного вторгнення освітяни України демонструють справжню мужність, продовжуючи навчання за найскладніших умов: в укриттях, на станціях метро, у дворах власних будинків, зруйнованих рашистами, і навіть перебуваючи на передовій.

Окупанти обстрілюють школи, руйнуючи їх, загрози обстрілів змушують школярів та вчителів спускатися в укриття під час тривог, але навчання в Україні продовжується.

2 жовтня православна церква вшановує пам’ять двох святих мучеників – Зосими Пустельника і Трохима. У народі Трохимові вечірки.

Трохимові вечірки здавна вважалися найкращим часом для знайомств та створення родини. Молоді дозволялося збиратися на вечорниці, гуляти по дворах. Цікавою є традиція: вдові, аби рік був багатим та безтурботним пропонувалося здати своє помешкання в оренду молодим. Проте, гроші парубок з дівчиною не мали передавати у руки орендодавиці, а лишити їх під коциком.

Також не заборонялося сьогодні вживання міцних напоїв, особливо тих, що зроблені з меду. Так, як святого Трохима вважали покровителем бджіл, 2 жовтня починали заготовлювати пергу на зиму, аби не хворіти на простудні хвороби.

А ось рибалити, забивати птахів та худобу — не рекомендується. Також не слід брати у цей день до рук ножів.

Прикмети погоди

  • Зозуля кує у лісі — буде тепло ще тиждень;
  • Листя рухнуло з каштана — передчасна зима не забариться;
  • Коти правою ланкою вмиваються — до тепла;
  • Грім гримить на всю околицю — зима буде безсніжною;
  • Дме південний вітер — наступного року буде гарний врожай.

Що не можна робити цього дня

  • Категорично заборонено лінуватися
  • Не можна брати в руки гострі предмети
  • Також не можна цього дня заздрити й брехати

Іменини святкують: Гаврило, Георгій, Давид, Ігор, Костянтин, Макар, Марія, Марина, Микола, Олексій, Трохим, Федір, Анна, Христина, Аглая, Пелагея.

Про те, що відзначають 1 жовтня Інформатор писав раніше.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору