Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

29 вересня – День пам‘яті жертв у Бабиному Яру: про що говорять прикмети у цей день

29 вересня виповнюється 81-ті роковини – День пам‘яті жертв у Бабиному Яру. У церковному календарі – День пам’яті великомучениці Євфимії. Також відзначають День отоларинголога, Національний день кави, Всесвітній день серця.

Інформатор розповість про прикмети та традиції 29 вересня.

День пам‘яті жертв у Бабиному Яру

Це одна з найтрагічніших сторінок в історії українського народу, коли в Бабиному Яру були проведені масові обстріли мирного населення. Згідно з офіційними даними, лише за два дні (29 і 30 вересня) було вбито близько 34 тисяч осіб. Більшість жертв, які полягли в той кривавий період, були євреями та ромами.

День пам’яті великомучениці Євфимії

Вона була ранньохристиянською мученицею та святою, яку кинули на розтерзання ведмедю через відмову від ідолопоклоніння. Народилася Євфимія в сім’ї багатих християн в Халкідоні. Не бажаючи земних радощів, жінка була всім серцем звернена до Бога.

День отоларинголога

Ці лікарі спеціалізуються на захворюваннях вуха, горла та носа, а також на патологіях шиї і голови. Як наука отоларингологія почала формуватися в середині XVIII століття, коли вже достеменно вивчили фізіологію і анатомію цих органів.

Національний день кави

Існує кілька легенд про створення цього напою, перші згадки про його вживання з’явилися ще в середині XV століття. Монахи в монастирі біля міста Мохи в Ємені обсмажували, а потім варили зерна, що привозили з Ефіопії.

Всесвітній день серця

Щороку через серцеві захворювання помирає понад 17 мільйонів людей по всьому світу. Проте, за словами лікарів, принаймні 80% смертей можна уникнути, якщо люди внесуть в своє життя певні зміни.

Що не можна робити 29 вересня

Категорично заборонено в цей день перебувати біля відкритих водойм – можна потонути. Не можна заздрити і пліткувати. Також не рекомендується починати будь-які справи – вони не закінчаться вдало. Цілуватися з людиною 29 вересня – до швидкої розлуки.

Що можна робити 29 вересня

Наші предки вважали, що сьогодні – відмінний день для походу в лазню. Говорили, що той, хто попариться на Людмилин день, той буде здоровим весь рік. Важливо не брати чужий віник, а користуватися тільки своїм.

Сни, які сняться в ніч з 28 на 29 вересня – підказка від Вищих сил, яка допоможе вирішити нагальні проблеми. Головне – правильно розтлумачити сон.

Іменини: Йосип, Дорофей, Віктор, Людмила.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Євгенія Глубінок

Нагору