Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Свято 28 вересня: прикмети, чого не можна робити

28 вересня відзначають свято в церковному календарі –  День пам’яті великомученика Микити. Також відзначають День свободи від голоду, Міжнародний день безпечного аборту, Міжнародний день загального доступу до інформації.

Інформатор розповість вам про свята та традиції 28 вересня.

День пам’яті великомученика Микити.

Микита був святим та ґотським воїном. Жив на східному боці ріки Дунай (нині Румунія) в середині IV століття. В молодості почав проповідувати християнство. Згодом висвятився на священника. У той час король остроґотів Атанаріх жорстоко переслідував християн. Микиту язичники спалили живцем.

День свободи від голоду.

Його головна мета в тому, щоб поширити обізнанність щодо актуальної на сьогоднішній день проблеми нестачі продовольчих продуктів.

Міжнародний день безпечного аборту.

Подія була запроваджена Всесвітньою організацією охорони здоров’я 2011 року. Згідно з даними ВООЗ щороку здійснюється близько 25 тисяч підпільних абортів. Вони завдають чималої шкоди здоров’ю жінки та можуть навіть призвести до летальних наслідків.

Міжнародний день загального доступу до інформації.

1766 року Швеція прийняла перший у світі закон про доступ до інформації. В Україні схожий закон прийняли 1992 року. А саме свято було створене 2015 року під час генеральної конференції ЮНЕСКО на 38-й сесії в Парижі.

Прикмети 28 вересня

  • гусак підняв лапу – готуйтеся до холоднечі;
  • дощовий день – весна настане пізно і буде сирою;
  • качки пірнають у ставку – найближчі дні будуть дощовими.

Що не можна робити 28 вересня

У цей день категорично не рекомендується займатися якимись серйозними справами, їх варто відкласти. Фарбувати і стригти волосся також краще іншим разом. Якщо ви затіяли генеральне прибирання – постарайтеся перенести його на більш вдалу дату.

Що можна робити 28 вересня

28 вересня наші предки називали “Микита Гусятник”, тому що в цей день потрібно і можна різати гусей. З них потім готують смачні страви, деякі частини тушки заготовляють на зиму. Також з 28 вересня люди починали стригти овець і збирати ріпу. Потім коренеплід варили, парили, їли сирим або робили кашу.

Іменини: Микита, Максим, Степан, Порфирій, Федот.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Євгенія Глубінок

 

Нагору