Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

25 вересня – “зміїний день”: що можна та не можна робити

25 вересня за народним календарем відмічають на честь християнського святого мученика Автонома. Також 25 вересня мешканці Мелітополя відзначають День міста.

Про це, а також про прикмети дня 25 вересня розповість Інформатор.

В останню неділю вересня мешканці Мелітополя відзначають день свого рідного міста – “черешневої” столиці України. Від 25 лютого 2022 року Мелітополь окупований російськими військами. Окупанти вбивають мирних людей за синьо-жовту стрічку, викрадають представників місцевої влади та проукраїнських активістів. Містяни чинили опір як уміли: труїли орків славетною мелітопольською черешнею, підривали квартири колаборантів. 23 вересня у Мелітополі розпочався “референдум”. Людей залякують вибухами. По будинках ходить озброєна “комісія”.

Нескорений Мелітополь

Нескорений Мелітополь

25 вересня православні християни почитають священномученика Автонома, якого вважають наставником християн. Він жив в III столітті та був єпископом в Італії. Автоном став відомим, бо охрестив багатьох язичників. Проте, коли інші ідолопоклонники дізналися про це, вони напали на храм, в якому проходила служба, вигнали християн, а Автонома вбили.

У цей день наші предки спостерігали за поведінкою змій. Вважалося, що 25 вересня вони виповзають на землю і перебираються в ліси, щоб впасти в сплячку до весни. Вважалося, що змії можуть бути особливо агресивними поки не знайдуть місце для зимування. У народі побоювалися ходити по лісах і високій траві, щоб не наштовхнутися на плазуна.

День вважається вдалим для полювання і риболовлі. Також в цей день збирали урожай горобини. З ягід заготовляли компоти і варення на зиму, а також пекли пироги.

Що не можна робити 25 вересня

  1. Якщо полюєте в цей день або ріжете домашню худобу, то заборонено добувати більше тварин, ніж необхідно для прожитку сім’ї.
  2. Не варто ходити в ліс або поле сьогодні.
  3. Не можна вбивати змій – це погана прикмета.

Прикмети 25 вересня

  • Якщо день дощовий, то зима буде затяжною.
  • Якщо бур’ян виріс високим, то взимку буде багато снігу.
  • Багато жолудів на дубі – до м’якої зими і врожайного літа.
  • Грім прогримів – до теплої і ясної осені.
  • Якщо дерева вже стоять без листя, то зима в цьому році рано настане.
  • Сонячний день – до ясної погоди в найближчий тиждень.

Іменини святкують: Семен, Федір, Олексій, Микола, Іван та Афанасій.

Раніше Інформатор писав про свята та прикмети 24 вересня.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору