Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

23 вересня – рівнодення: свято, прикмети, чого не можна робити

23 вересня в церковному календарі відзначають день пам’яті мучеників Минодори, Митродори та Німфодори.Також відзначають День осіннього рівнодення.

Інформатор розповість вам про свята та традиції 22 вересня.

День пам’яті мучеників Минодори, Митродори та Німфодори.

Дівчата були рідними сестрами і жили в IV столітті за царя Максиміана Галерії. Для того, щоб врятуватися, вони пішли в пустелю і багато часу проводили в пості і молитвах. Імператор дізнався про це і зажадав їх до себе.

Побачивши їх красу, пообіцяв незліченні багатства і вдале заміжжя, якщо тільки вони принесуть жертви і поклоняться ідолам. Дівчата відмовились, тоді Максиміан наказав мучити їх, першою вбив Минодору.

Сестри, побачивши тіло, зраділи тому, що Мінодора першою отримала мученицький вінець і попередили імператора, що готові страждати за Христа і задоволені цим. Максиміан замучив їх теж.

День осіннього рівнодення.

Осіннє рівнодення – це період переходу Сонця з Північної півкулі в Південну. Це час, коли день і ніч рівні в 2022 році.

Традиції в день осіннього рівнодення:

Цей день у наших предків ознаменовував дату закінчення збору врожаю. На осіннє рівнодення влаштовували гучні гуляння. Цей період свят називався Осеніни. Господині на 23 вересня намагалися подати на стіл пиріг з капустою, який обіцяв хороший фінансовий рік або з ягодами, для залучення в життя кохання.

Молоді дівчата вдавалися до любовної магії і ворожили на судженого. Крім того, вважалося. Що якщо до сходу сонця вмитися водою з джерела – чекати сватів протягом року. Цей ритуал також допомагав зберегти молодість і красу.

Джерельною водою обливали і дітей, щоб відвести і недуги. Це робили прямо на порозі будинку.

Що не можна робити 23 вересня:

У цей день небажано кардинально щось міняти (роботу, місце проживання, сферу захоплень, особисте життя). Краще розібратися зі старими справами, а для нової дороги вибрати більш сприятливу дату.

Як і в будь-яке інше православне свято, Церква сьогодні забороняє лихословити, конфліктувати, заздрити і пліткувати.

Що можна робити 23 вересня:

Сьогоднішній день вважається “горобиновим”, тому ви можете сходити в ліс і зібрати горобину або купити її на ринку. Повісьте гілочки під стелю, щоб в будинку завжди була повна чаша.

Також 23 вересня відмінно підходить для сімейних зустрічей – запросіть близьких до себе в гості, щоб наповнитися енергетикою любові і силою роду.

Іменини: Євген, Андрій, Павло, Климент, Петро.

Раніше ми розповідали, як в Україні просять ввести вегетаріанські сухпайки для ЗСУ.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Євгенія Глубінок

 

Нагору