Міноборони України багато років тому мало намір поступово переходити на харчування за стандартами, що наближені до армій країн НАТО. Однак під час війни деякі захисники зіткнулися з проблемами забезпечення свого харчування.
Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, днями на сайті електронних петицій інтернет представництва Президента України з’явилася петиція №22/147158-еп, в якій говориться про те, що є люди, які стояли на обороні країни, ті що лиш долучилися та ті, які планують це зробити. Деякі з них мають певні обмеження у виборі харчування, оскільки в багатьох ситуаціях залежить від того чим саме її забезпечить держава (свою роль грає складність або повна відсутність можливостей купівлі харчів та самостійного приготування). Тож введення до існуючих сухих пайків додаткових, що зможуть врахувати дані особливості, вирішать цю проблему, зокрема в умовах відсутності “кухні”, а саме в зонах безпосереднього виконання завдань.
Для кого та кому це потрібно
- для людей, які не вживають м’ясних продуктів та продуктів тваринного походження з етичних поглядів;
- для теїстів — віруючих людей, для яких веганські пости особливо поширені;
- для людей з обмеженою можливістю організму засвоювати лактозу;
- для людей з періодичними проблемами із травленням.
Для прикладу візьмемо реалізацію цього в армії США: сухпай вегетаріанський американський військовий MRE (англ. “Meal, Ready-to-Eat”, “Їжа, готова до вживання”) з компонуванням вмісту Menu 11, 12, 13, 14 (Vegeterian). Дане різноманіття необхідне не для “об’їдання”, а для адекватного харчування, від якого залежить виконання військовими їх посадових обов’язків. Крім того, автор петиції вважає, що зараз для реалізації зазначених змін у харчуванні військових “немає значних перешкод”, тому що:
- їжа рослинного походження не лише не дорожча за “м’ясну”, але в багатьох компонуваннях навіть дешевша;
- подібний крок наблизить ЗСУ до високих стандартів та приверне увагу для потенційних рекрутів;
- виготовлення та закупівля подібної продукції більшою мірою зберігає екосистему;
- це збереже та відновить втрачене здоров’я військовослужбовців, що своєю чергою наблизить країну до перемоги.
Що відомо про харчування військових
В перші дні повномасштабної війни українська армія зіткнулась не тільки з проблемами забезпечення військових харчуванням. Тож велика кількість закладів харчування переорієнтувалась на забезпечення потреб бійців і почала готувати їжу для них. Також об’єднались українці, які почали передавати продукти армії. Зараз механізм забезпечення їжею військових працює краще. Ті сили, що перебувають у місті, селі чи інших місцях дислокації мають польові кухні. А в умовах неможливості готувати їжу армія використовує сухпайки. Типовий український сухпай складається з: супу (на м’ясному бульйоні з додавання м’яса тварин), каші або квасолі, гороху, овочів (разом з м’ясом), чаю або кави, галет та сухарів, варення, спецій, приборів для їжі та пристроїв її нагрівання. Загалом більшість сухпайків мають подібні позиції.
Раніше Інформатор писав про замальовки військового художника про побут на фронті.
Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг