Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Кривий Ріг відзначає 190-ті роковини від дня народження Олександра Поля

1 вересня 2022 року Кривий Ріг та вся Дніпропетровська область відзначають 190-ті роковини від народження засновника Криворізького залізорудного басейну, організатора промислового будівництва та будівництва Придніпровської (Катеринославської) залізниці, археолога Олександра Поля.

Про це повідомляє Інформатор.

Його називали “степовим Колумбом”, а ще “маніяком з Дубової Балки” за те, що він з маніакальною наполегливістю, втративши всі свої гроші, заклавши та перезаклавши маєтки, домігся не тільки розвитку гірничовидобувної та залізорудної промисловості на Дніпропетровщині, а й будівництва залізниці, культурного розвитку цілого краю.

Не отримавши підтримки від уряду російської імперії, Поль своїм коштом, залучивши закордонних вчених, довів не тільки доцільність розробки Криворізького залізорудного басейну, а й те, що криворізька руда є найкращою у Європі.

Саме Олександру Полю Кривий Ріг зобов’язаний тим, що став “сталевим серцем України”. Він приклад того, як людина, яка не мала ані великих грошей, ані високого становища у суспільстві (титулярний радник) змогла перевернути історію величезного регіону.

Раніше Інформатор писав про те, що у Кривому Розі практично закінчили виготовлення пам’ятної дошки видатному Едуарду Фуксу

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору