Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

У Кривому Розі будуть судити російських генерала і полковника за підрив Північно-Кримського каналу

СБУ встановила особи військових, які віддавали злочинні накази з захвату Каховської ГЕС і підриву Північно-Кримського каналу для подачі дніпровської води в тимчасово окупований Крим.

Ними виявилися заступник командуючого Чорноморського флоту рф з матеріально-технічного забезпечення генерал-майор Міхаїл Ясніков та командувач 11 окремої інженерної бригади, полковник Дмітрій Марков. Вони безпосередньо командували захопленням Каховської ГЕС та підривом споруд Північно-Кримського каналу, – передає Інформатор з посиланням на СБУ.

Їхні дії негативно вплинули на водозабезпечення регіону, функціонування зрошувальної системи Херсонської області, завдали значної шкоди довкіллю та матеріальних збитків Україні в особливо великих розмірах.

У ході слідчо-оперативних дій встановлено, що 24 лютого військові зс рф із застосуванням важкого озброєння:
захопили адміністративні будівлі та споруди Каховської ГЕС і взяли у заручники персонал;
– унеможливили функціонуванню гідроелектростанції у штатному режимі;
– зруйнували автодорожній міст, позбавивши об’єкт життєво необхідної логістики;
– здійснили низку підривів споруд Північно-Кримського каналу, щоб подати дніпровську воду до тимчасово окупованого Криму.
Слідчі СБУ з’ясували, що генерал-майор Ясніков віддавав накази щодо незаконного захоплення обох об’єктів критичної інфраструктури. А полковник Марков керував підривами.
Обвинувальний акт направлений до Жовтневого районного суду міста Кривий Ріг.

Російські військові, які віддавали злочинні накази на Херсонщині

Олена Шевченко

Нагору