Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

В Україні позбавили ліцензії виробника сигарет з Дніпропетровщини: як він пов’язаний з депутатами

Голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев написав, що в Україні забрали ліцензію у “символу тютюнового контрафакту і корупції”. За даними народного депутата Ярослава Железняка, мова йде про ТОВ “Юнайтед Табако” з міста Жовті Води у Дніпропетровській області.

Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна розповість чим відома ця компанія та як завдяки їй бюджет не доотримував мільйони гривень.

За даними інших джерел, мова йде також саме про фабрику у Жовтих Водах.

“Ліцензії втратив символ тютюнового контрафакту та корупції. Тому, що красти акциз у армії та пенсіонерів, особливо у війну — остання справа, займатися якою нікому не дамо. Продажні рішення судів скасовано (з авторами ще розбиратимемося), податківців, які прикривали «бізнес», звільнено. Ніколи знову!»,  — написав Данило Гетманцев.

Гетманцев подякував керівництву податкової служби, команді департаменту підакцизних товарів «за послідовну, принципову і, головне, непідкупну позицію, спрямовану на наведення ладу на тютюновому ринку».

Раніше Гетманцев заявляв, що виробник тютюнових виробів, який працює у Жовтих Водах, продовжують «порочну практику несплати акцизу армії, що абсолютно обґрунтовано веде до припинення їхньої протиправної антинародної діяльності».

Підприємство ТОВ “Юнайтед Табако” було засноване у 2016 році у місті Жовті Води. У 2017 році фабрика налагодила випуск дешевих сигарет, це було зроблено за сприяння тодішнього народного депутата від партії “Народний фронт” з Дніпра Олега Кришина. Директором цієї фабрики є В’ячеслав Вершута.

Згідно з даними Youcontrol, ця фірма випускає цигарки під брендами Pull, Marshall, United Tobacco (UT), має права на торгові марки Pride De Luxe та Passage De Luxe.

У 2018 році журналісти “Радіо Свободи” писали, що сигарети Pull коштували аномально дешево – 17-20 грн за пачку. При цьому вартість акцизу тоді склада 15,46 грн. Тобто компанія мала б працювати собі у збиток. Як виявили журналісти, сигарети продавали з підробними акцизними марками – а відповідно за них не потрібно було платити акцизний збір.

Тоді журналісти попросили різних людей закупити сигарети марки Pull у Жовтих Водах і віддали їх на експертизу у Міністерство фінансів. З 11 пачок лише 1 була з оригінальною акцизною маркою – відповідно лише за неї держава отримала акциз, а за решту – ні.

Повторну експертизу у червні 2021 року замовили журналісти “5 каналу”: підроблені акцизні марки були наклеєні на 8 з 11 пачок цигарок, виготовлених у Жовтих Водах. На 3 з 11 пачок, куплених в Жовтих Водах, взагалі не було акцизної марки, а інформація була надрукована арабською та англійською мовами, що є недопустимим.

Ці сигарети і влітку 2022 року під час війни продають у Києві за заниженими цінами. Наприклад, коштують вони по 39 грн, хоча акциз становить близько 40 грн. При цьому компанія ще має нести видатки на сировину, оплату праці, логістику, сплату податків тощо.

Примітно, що саме фабрику “Юнайтед Табако” податківці називають найбільшим виробником контрафактних сигарет в Україні. А у серпні 2021 року співробітники ДФС проводили обшуки у приміщеннях компанії. Крім того, фірму звинувачують у несплаті податків на сотні мільйонів гривень. Наприклад, лише за 1 півріччя 2019 року держбюджет недоотримав близько 63 млн грн завдяки діяльності жовтоводських тютюновиробників.

У 2020 році суд змусив компанію доплатити майже 3,1 млн грн податків, недоотриманих через схему з підробкою акцизних марок.

У 2021 році податківці виявили  у Жовтих Водах “незаконну схему” з податком на прибуток на 105 млн грн. Також знайшли і конфіскували на підприємстві на 20 млн грн партію (800 тисяч пачок) незаконних сигарет, які мали продаватися без акцизів або з підробними акцизними марками. Також незаконні сигарети продавали через Duty Free.

Кому належить тютюнова компанія і які має зв’язки

З 2019 року кінцевим бенефіціаром тютюнової компанії ТОВ “Юнайтед Табако” через офшор на Маршаллових островах «Сентротрейд Лімітед» (SENTROTREYD LIMITED) вважається бізнес-вумен з Жовтих Вод Олена Бойко. Вона відома тим, що очолювані нею фірми були серед найбільших постачальників продукції для державних Об’єднаної гірничо-хімічної компанії (ОГХК) та Східного гірничо-збагачувального комбінату (Жовті Води), коли у керівництві цих підприємств працював Руслан Журило.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро України звинувачує Руслана Журила у розкраданні 300 млн грн в ОГХК та 700 млн грн разом із колишнім нардепом Миколою Мартиненком на схемах СхідГЗК та «Енергоатому». У лютому 2017 року Руслана Журило готові були взяти на поруки нардепи від «Народного фронту» Олег Кришин та Максим Поляков, але їм не дозволили. А у березні 2017 року за екс-керівника комбінатів народний депутат Микола Княжицький заплатив заставу у 12 млн грн, щоб того випустили із СІЗО.

Молодший брат Руслана Журила Микола Журило працював на ТОВ “Юнайтед Табако” заступником директора. Також він був радником мера Жовтих Вод Дмитра Ханіса і членом виконкому міської ради (можливо, залишається їм досі, сайт міськради не працює). У 2015-2020 роках Микола Журило був депутатом міської ради Жовтих Вод від партії “Блок Петра Порошенка”, також обирався депутатом міськради і раніше. У 2018-2019 роках Микола Журило отримав від партії “Народний фронт” 46 тис. 368 грн за оренду приміщення. А на дверях тютюнової фабрики у 2018 році висіла табличка “Народний фронт. Жовтоводська міська організація”. У 2020 році Микола Журило балотувався до Дніпропетровської облради, але не став депутатом.

Ми помітили ТОВ “ПУЛЛ СПЕШІАЛ ТРЕЙДІНГ МАРК” та ТОВ “МАРШАЛЛ ФАЙНЕСТ ТОБАККО ЮКРЕЙН”, співзасновником яких є Євген Вотченко – екс-депутат міської ради Жовтих Вод від “Батьківщини” та колишній помічник народного депутата Олега Кришина. Першу з них раніше очолювала Олена Бойко. Вірогідно, ці компанії займаються збутом за кордоном та імпортували товарів за 2020-2021 рік на понад 11 млн грн. Назви схожі на торгові марки жовтоводської фабрики ТОВ “Юнайтед Табако”. Олег Кришин у 2018 році відкидав свій зв’язок з тютюновою фабрикою у Жовтих Водах.

Раніше Інформатор писав про те, що криворіжець влаштував у гаражі склад контрафактних цигарок та алкоголю.

Альона Свірідова

Нагору